Luni... :mrgreen:
Printable View
Luni... :mrgreen:
Referitor la alte marci (fara Dupla Premium Salt - relativ recenta din cate stiu eu, iar testele de prin 2007-2008), ia uitati-va si aici:
http://aquariumwatertesting.com/AWT_...lysis_0208.pdf
Hmmm, m-am uitat si eu pe testul ala... ce pot spune e ca nu e relevant, din punctul meu de vedere s-a facut o greseala inca din faza de preparare a amestecurilor.
Eu n-as fi amestecat 35g de sare marina la 1 litru, ci as fi pus exact atata sare marina cat sa ajungi la 35ppt salinitate. Atunci ar fi fost interesant sa masori celelate elemente prezente in apa, si apoi sa faci eventual o comparatie de consumuri relative la 100 litri de apa preparata coroborata cu o comparatie de preturi.
Ce conteaza daca la o concentratie asemanatoare a substantelor respective pe litrul de apa preparata, la sarea X consumi cu 100g mai mult la litru, daca sarea Y te costa de 2 ori mai scump? Pe noi ne intereseaza sa avem o compozitie a apei cat mai aproape de realitate, si cu costuri minime.
Asa cum s-au facut masuratorile, mi se pare doar o chestie de propaganda, ca sa vezi chipurile care sare marina contine mai multe treburi. Irelevant pentru mine :mrgreen: .
Mda, tu ai dreptate...
Eu nu citisem articolul, de aceea nici n-am tras vreo concluzie, m-am uitat la tipurile de sare si am vazut mai multe cunoscute decat in topicul de pe Reefcentral.
Acum imi dau seama ca intr-adevar, daca 35g de oricare sare din cele mentionate nu duc la aceeasi salinitate, comparatia este inutila.
Nu cred ca astia fac comparatii inutile.
Graficul e relevant ca sa stii la x grame de mix (sare artificiala) ce concentratie ai pe elementele majore. Plecand de aici poti trage ce concluzii doresti, deoarece tu stii exact cat mix/litru iti trebuie pentru salinitatea dorita.
Unii tin salinitatea la valori spre capatul maxim, altii merg pe valori medii ale salinitatii in propriul acvariu.
De ce zic asta? Deoarece nu toata lumea merge pe 35 salinitate, deci iar pentru unii nu era relevant....
Eu am in acvariu 1026, altii au 1023. Bineinteles ca variaza concentratiile la toate elementele de baza.
Parerea mea.
TETRA
Sarea de la Tetra. Am citit cat am putut inainte de a schimba sarea de la AS cu Tetra. Nu am gasit mare lucru, produsul cred ca este relativ nou.
Dar am citit urmatoarele:
Tetra Marine Salt is fine, its formulated for the use with reverse osmosis water (RO Water) Tetra marine salt has no Nitrate or Phosphate present and with excellent readings of Calcium at 439ppm and 1320 for Magnesium,, not a bad price in some LFS,
I know where you can buy 20Kg tub for £35.00 plus free postage.....If any one wants to know I can PM you the shop details.
Sursa.
Nu aveam alte date atunci. Oricum, as fi curios de niste analize profi.
Cum spuneam mai sus, irelevant pentru mine :mrgreen:
Pai tocmai, si nici nu se iau producatorii de tine... da' nu stiu la ce folosesc concluziile alea :mrgreen:Quote:
Originally Posted by Juwel
Era totusi mai intuitiv sa faca testele respective la o salinitate oarecare, ca e 1.023 sau 1.027, sau intre, si mi s-ar fi parut mai bune comparatiile... altfel ce fac?
Cat despre analize, eu zic ca si la nivelul nostru, cu substantele care le avem suntem in stare sa determinam nivelele de Ca si Mg cu o aproximatie de 20ppm (o picatura), ceea ce e oricum destul de precis. Iar treaba aia cu 1320ppm Mg la Tetra e propaganda ;) ...
Am facut masuratori pe amestec proaspat de Tetra cu apa RO, 629g sare la 15 litri apa, si imi mentin cele spuse anterior:
420ppm Ca, 1080ppm Mg, masurate cu test JBL. Salinitatea am verificat-o cu un refractometru de data aceasta, era un pic mai mare decat ma asteptam, cam 1.027. pH=8, masurat cu pH-metru calibrat, iar kH=8 masurat cu test JBL.
Poate exprimarea mea lasa de dorit.
"tragi ce concluzii doresti" rog a se citi "scoti valorile de care ai nevoie dintre cele masurate".
Pentru mine e relevant, am spus de ce.
Pe de alta parte e irelevant pentru ca nu se refera si la Tetra (nici nu avea cum).
Aplici metoda aritmetica preferata si scoti orice valori ai nevoie din mostrele de acolo. Dar oricum, nu cred ca asta e problema noastra.
Ce naiba, daca stiu ca trebuie sa pun 1 kg de sare la 23 de litri de apa, mai departe ma descurc stiind ca ei au pus 7 grame la blablabla si fac corectiile necesare.
In alta ordine de idei, nu am pus la indoiala nici o secunda ca testele facute de tine sunt eronate. Dar mi-ar place sa vad niste teste de laborator, asa, pentru sufletu' meu.
Si cu asta nu ma mai bag, eu sunt multumit de sare.
Si eu cred ca e ok....mai ales daca o compar ca pret cu Dupla sau alte marci. Iar despre magneziu....cred ca se poate suplimenta fara o mara bataie de cap. Prietenii stiu de ce.....
Eu ma intreb, daca Tetra s-a zgarcit la calciu si magneziu, atunci cu celelalte elemente cum o sta?
Un kh de sare Dupla costa 14 lei, calculat la o galeata de 25kg,mie unu nu mi se pare scumpa.Cu cat e mai ieftina Tetra, cu 2 paini?!!?
Eu cred ca exagerati putin. Sarea de la Tetra e ok, eu o am in bazin. Daca sarim la corali duri si alte alea, cautati Red Sea sau Instant ocean reef salt. Restul sunt la baie oricum.
Si la urma urmei, vorba lui Ionut.