avl@ Ma bucur ca ai reusit sa te concentrezi pe un anumit sector al acvaristicii, diverse biotopuri. Apreciez ca le faci cu pasiune, dupa cum spui.
In legatura cu killi, am spus ceva mai inainte, sunt unii acvaristi care apreciaza o anumita specie: gardneri sau mento si le place sa le infrumuseteze acvariul. Succes! Desigur ca pot sa tina in acvariul lor orice killi doresc, cu locatie sau fara locatie, dar cei fara locatie nu vor putea face niciodata obiectul unor cercetari ulterioare, raman strict pentru cresterea lor in acvariu. De obicei, killi fara locatie ii poti creste nu doar pentru colorit, cat pentru a acumula o experienta in cresterea si inmultirea lor (prin aceasta etapa am trecut si noi).
Dar noi, crescatirii de killi, acei cativa cati suntem, ne dorim sa inaintam la un alt nivel, sa cunoastem cat mai multe specii de killi, sa colaboram cu colegi crescatori de killi din tara si strainatate, sa cunoastem biodiversitatea biotopurilor in care locuiesc killi si vor fi si momente cand vom participa si noi la expeditii de colectare si cercetare. Si da, colaborez personal cu biologi si membri din asociatiile de killi din Europa (ex. Jorg Freyhof, George Funkner, Charles Zammit, Jose Genoves etc.)
Eu cresc in mod special doar specii de killi, si e multa munca, ca in orice alta latura a acvaristicii daca o faci cu pasiune si dedicare.
Catalogarea si codificarea speciilor nu se face pentru marketing, ci pentru cercetare stiintifica. Clasificari exista la toate speciile de pesti, mai mult sau mai putin, in functie de situatia lor din natura.
Noi incercam sa incurajam acvaristii din tara noastra sa cunoasca cat mai mult despre killi si sunt sigur ca avem multe lucruri sa le impartasim si sa invatam impreuna.