Page 1 of 11 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 104

Thread: Proiectul imposibil

  1. #1
    High member catalinbgs's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    bucuresti
    Posts
    915
    Post (Dis)Likes

    Proiectul imposibil

    Acum cateva luni am finalizat un proiect imposibil de realizat din punctul de vedere al colegului nostru syso.
    Totul a pornit de la o schema relativ simpla, logica si care avea sens, si care avea ca scop montarea unui sieve “de firma” inaintea unui filtru multicameral, schema conceputa impreuna cu colegul Kirucd.
    Acest principiu foarte multi dintre noi il folosim la acvariile cu ciclide, marine etc, iar in loc de sieve, acvaristii folosesc un fel de ciorap fin de plasa pentru a opri impuritatile.
    Este vorba de pricipiul unui SUMP.
    Ceea ce m-a determinat sa pun in practica acest proiect, pe langa faptul ca trebuie sau ar trebui sa prezentam/recomandam doar ceea ce noi insine am incercat/verificat/probat, au fost si afirmatiile foarte urate ale lui xxxx:
    Quote Originally Posted by edited by bilti View Post
    am sters citarea. hai sa ingropam trecutul si sa lasam prezentul sa ne bucure.
    Si exemplele pot continua, dar cred ca ati prins ideea.
    Mai ales ca daca nu a facut nimeni inca asa ceva, asta nu inseamna ca nu poate fi facut.
    Si iata cum am facut:
    Dupa cum stiti, asa arata un filtru multicameral normal:



    Primul pas a fost sa schimb primul perete despartitor, si sa-l mut mai aproape de peretele iazului, micsorand astfel prima camera a filtrului, pentru a creste viteza apei si pentru a impiedica decantarea impuritatilor (peretele hasurat)
    Acest prim perete despartitor este mult mai inalt, si va functiona ca un fel de preaplin al iazului.
    Nivelul apei din iaz va fi dat de acest perete.



    Din experienta proprie stiu ca pentru un debit gravitational de +-24.000l/h am nevoie de o sectiune de 30cm x 2cm prin care sa treaca apa.
    Astfel, am decupat peretele despartitor :






    Acum, pentru o functionare normala, ar trebui sa trag apa din filtru si sa ridic nivelul iazului cu 2cm.
    Formula de calcul este una foarte simpla, ca sa cresc nivelul apei din iaz cu 2cm, am nevoie sa scot din filtru acelasi volum, plus apa care mai este pe tevi, filtre externe etc.
    Deci volumul necesar L x l x h(2cm) al iazului trebuie sa fie aproximativ egal cu volumul dislocat L x l x h al filtrului.







    Ar mai fi de specificat faptul ca iazul este indoor, un volum de 25.000l, un singur sifon, iar de la teava de 110mm am marit la 160mm.
    In cazul meu diferenta de nivel in filtru este de aproximativ 15cm, care sunt suficienti pentru a monta un sieve “de firma” (sieve de fapt in traducere = sita)
    Si cum o poza face cat 1000 de cuvinte….3 poze = +-3000?
    Asa arata nivelul apei din filtru cu pompa de 25.000l/h pornita:



    Suport home made pentru sita












    si faimoasa sita pe pozitie, inainte de multicameral




    Iar cand pompa se opreste, nivelul apei din filtru incepe sa creasca





    Pana se egalizeaza cu nivelul apei din iaz





    Un alt lucru important de specificat ar fi ca materialul filtrant folosit este cel pentru moving bead, astfel incat scaderea nivelul apei in filtru nu influenteaza cu nimic eficienta, cum ar fi in cazul buretelui sau japan matt, care ar ramane neutilizat deasupra nivelului apei

    Si cateva poze din timpul lucrarilor:

    Teava de la sifon marita de la 110 la 160




    Si iazul indoor, termoizolat, incalzit

















    Primii locatari









    Si ar mai fi multe de povestit, dar sa revenim de unde am plecat:
    Acum trageti singuri concluziile daca urmatoarele afirmatii sunt ok sau nu…
    Quote Originally Posted by xxxxx View Post
    am sters si partea asta. nu avea relevanta la proiect.
    despre costuri nu pot spune mare lucru, dar am bricolat la maxim tot ce am putut, in speranta ca-l voi detrona pe regele actual al bricolajului, colegul goodmans
    ca o paranteza, incazirea/racirea se face cu instalatie de climatizare cu pompa de caldura marca Goodman , provenienta SUA.


    si cum se poarta, liber la comentarii...
    Last edited by bilti; 12-01-2014 at 16:49. Reason: sters offtopicul

  2. #2
    Aquarium expert kirucd's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Bucuresti, Domenii
    Posts
    2,417
    Post (Dis)Likes
    Multumim pentru informatii Catalin, dupa cum arata ar trebui sa functioneze exact
    cum ne-am gandit amandoi. Folosirea sieve-ului la intrarea apei in filtru cu siguranta
    ajuta la randamentul filtrului. Cat de des trebuie curatata sita (raportat si la incarcarea
    biologica, care nu mi se pare prea mare pentru inceput din ceea ce vad in poze)?

    O zi buna,
    Dragos

    LE @stefannicolae poate inveti ceva nou de pe acest forum din acest topic
    asta ca tot ai inceput sa te plictisesti pe aici ...
    Last edited by kirucd; 12-01-2014 at 06:36. Reason: LE

  3. #3
    Administrator bilti's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    timisoara
    Posts
    1,924
    Post (Dis)Likes
    am sters quote-ul lui catalin. tocmai ce zicea ca nu atacam oamenii. vreau sa lasam trecutul in spate. daca ideea imposibila s-a realizat felicitari! e un motiv sa fie folosita.

  4. #4
    Base member stefannicolae1978's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Bucuresti
    Posts
    326
    Post (Dis)Likes
    Quote Originally Posted by kirucd View Post
    LE @stefannicolae poate inveti ceva nou de pe acest forum din acest topic
    asta ca tot ai inceput sa te plictisesti pe aici ...

    Buna dimineata,

    Se pare ca am avut dreptate ! Ma bucur ca au inceput sa apara noutati!(si nu sunt singurul!!!)


    Ma surprinde la Catalin faptul ca a tinut ,,secreta''(nu a publicat) aceasta lucrare pana acum dar si faptul ca a mers pe varianta bricolata intr-o incapere(mai multa munca de intretinere plus faptul ca era adeptul folosiri echipamentelor de ultima generatie). Il felicit pentru realizare si pentru rabdarea avuta!

    Foarte logic, foarte corect modul de implementare. Am si eu cateva intrebari:

    1. Cat de mare este camera din fata sieve-lui(L,l). Exista riscul de depunere/depozitare mizerie in aceasta camera?
    2. Ce volum din suprafata totala a multicameralului se pierde?(volum ocupat de materiale filtrante in conditii normale)
    3. Recomanzi folosirea acestei variante homemade la iazurile exterioare populate cu crapi koi(mizerie mai multa/factori externi) ?
    4. Ai facut aceasta modificare doar pentru a demonstra ca se poate sau o recomanzi fara retineri celor care vor un sistem de filtrare?

    *************************************
    Am revenit cu mici modificari/intrebari, tinand cont ca nu a postat nimeni dupa.

    5. Consideri un nivel ridicat de risc faptul ca apa trece doar printr-un spatiu de 30/2 cm? Cum poti controla acest aspect(in lipsa ta) in cazul situatiilor extreme(evaporare/pierdere apa)
    6. Aceasta improvizatie necesita un grad de observatie/atentie/mentenanta mai agresiv decat la un sistem normal?


    Multumesc,

    Stefan
    Last edited by stefannicolae1978; 12-01-2014 at 11:56.

  5. #5
    High member
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Timisoara
    Posts
    656
    Post (Dis)Likes
    Felicuitari pentru realizare.
    O sa incerc sa ma abtin de la orice comentarii de aceasta data.Voi incerca doar sa pun citeva intrebari strict tehnice.
    Pentru moment

    1.ce se intimpla cu nivelul apei intr-un filtru multicameral de 25% din volumul apei iazului?Acest nivel poate fi scazut la 15 cm cu aceeasi pompa de 25000l/h pentru a putea implementa acest sieve?
    Din cele prezentate aici am inteles ca trebuie sa balansezi diferentele de nivel astfel:iei 15 cm din filtru si pui 2cm in iaz.de fapt ai diferenta de 17 cm intre cele doua incinte daca consideram strict cele expuse.
    Un calcul simplu in conditiile in care iazul si filtrul au aceeasi ADINCIME (teoretic 1m) ne arata ca volumul filtrului tau este de 7,5 ori mai mic decit cel al iazului (din start se poate spune ca 15% in cazul teoretic din volumul filtrului este inutilizabil).
    2.pot realiza aceasta improvizatie in cazul iazului meu unde volumul filtrului este 25% din volumul iazului?
    3.exista limitari in utilizarea acestui sistem sieve (debite,volume de ap , ETC?)
    4. SE POATE IMPLEMENTA AICI?



    mULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS.

    l.e.1 SE POATE REALIZA DIFERENTA DE NIVEL IN CAZUL IN CARE TRAGEM APA PE 3 SIFOANE SI UN SKIMER(AM INTELES DE AICI CA TRAGI PE O TEAVA DE 110 IN ACEST CAZ )?
    unde se evacueaza mizeria din sieve?o stringi manual ?
    Cam in cit timp crezi ca se colmateaza sievele in conditiile astea?



    2 -3 ore?

    Ce se intimpla daca pleci de acasa o saptamina, lasi automatic feederul pornit si se colmateaza sievele?
    este inutilizabila?
    Last edited by syso; 12-01-2014 at 13:24.

  6. #6
    High member catalinbgs's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    bucuresti
    Posts
    915
    Post (Dis)Likes
    Dragos, e clar ca sievul in aceasta varianta e super ok, deoarece opreste mizeria si o tine deasupra apei, fata de plasa de 69 ron, care tine mizeria in apa.
    intervalul de curatare este intre 3 si 7 zile. fiind un iaz indoor, lipsesc frunzele, crengutele, praful etc.

    @Bilti, posibilul n-a fost niciodata imposibil... alta era substanta.

    @Stefannicolae, daca citeai cu atentie, raspunsurile la primele 4 intrebari le gasesti/deduci din ce am postat la postul#1:
    1.camera din fata sievului a fost micsorata tocmai pentru a impiedica decantarea.
    2.pana acum n-am auzit de un volum dintr-o suprafata. Sunt lucruri diferite.
    iar volumul de apa dislocat din filtru nu se pierde, el se regaseste in volumul iazului.
    cat despre materialul filtrant, daca erai atent vedeai ca folosesc moving bead. iar la moving bead, materialul filtrant urca sau coboara odata cu nivelul apei.
    deci chiar daca nivelul apei scade, materialul filtrant este folosit 100%.
    ce zici tu era valabil daca foloseam japan matt (si asta am scris in postul#1)
    3 si 4, gasesti raspunsul tot in primul post, la inceput.
    5.nivelul de risc este acelasi ca la un multicameral simplu; situatiile extreme sunt acelasi indiferent de filtrul folosit.
    plus ca la orice iaz se pot infunda mai repede tevile de la sifoane, tevile de la pompe etc...
    6.observatia/atentia/mentenanta nu are de ce sa fie mai agresiva decat la un sistem
    pe de alta parte ce intelegi prin normalitate? din punctual meu de vedere orice sistem este normal, atata timp cat nu exista standare clare, mai ales ca un multicameral se face dupa posibilitati, destinatia iazului, spatiul disponibil etc.

    Deci Stefan, asta se intampla cand esti indoctrinat: te uiti dar nu mai vezi

    @syso, tie ce sa-ti mai spun?!
    iar ai inceput cu scenarii, teorii, daca ar fi, bla bla bla...

    acest sistem l-am conceput/calculat/executat strict pentru necesitatile mele.

    dar pot sa-ti spun un lucru:ca sa-ti calculezi diferenta de nivel, cele mai importante sunt suprafetele si nu volumele (iaz si filtru)
    in functie de suprafata poti sa-ti calculezi ce vrei.
    poti sa-l intrebi pe colegul @kirucd ca este foarte priceput la d'astea, si cu siguranta poate sa te invete si pe tine (pt ca daca stiai nu mai intrebai)

    si daca tot crezi si esti convins ca "nu se poate", stii procedura: faci rost de 10.000euro, vii aici, te uiti, verifici etc, si poti sa pleci acasa cu suma dublata , sau poti sa pleci cu degetu'n...

    succes

  7. #7
    Aquarium expert kirucd's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Bucuresti, Domenii
    Posts
    2,417
    Post (Dis)Likes
    As avea o singura precizare, pentru ca intrebarile voastre nu tin seama de acest aspect, apoi
    il voi lasa pe Catalin sa va raspunda: implementarea pe care a-ti vazut-o mai sus este prin
    modificarea unui iaz indoor existent, implementarea din faza de proiectare la un iaz nou e posibil
    sa va raspunda la o parte din intrebari si cu siguranta poate fi mult imbunatatita.

    O zi buna,
    Dragos

    P.S. @bilti un om civilizat si-ar fi cerut scuze, chiar daca tardiv, pentru jignirile pe care
    le-a adus, faptul ca tu ai sters citatul lui syso facut de Catalin nu sterge cu buretele
    jignirile aduse. Nici peste un an nici peste zece ani. Un om normal si-ar fi facut reintrarea
    cu scuzele de rigoare, nu cu aceeasi atitudine aroganta pe care o poti urmari in postarile
    de ieri. Scuza-ma dar nu pot sa trec peste jignirile care mi-au fost aduse in conditiile in
    care omul da semne ca nu regreta si nu retrage nimic din ce a spus. Adica tot el a gresit
    iar eu sa il iert cu toate ca si azi gandeste si ar face la fel ca acum un an? Il retine doar
    faptul ca stie ca zboara in urmatoarea secunda, altfel poti sa vezi ca el gandeste la fel din
    una din postarile lui de ieri unde face referire la sump pentru iaz.
    Last edited by kirucd; 12-01-2014 at 13:41.

  8. #8
    High member
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Timisoara
    Posts
    656
    Post (Dis)Likes
    Quote Originally Posted by catalinbgs View Post

    dar pot sa-ti spun un lucru:ca sa-ti calculezi diferenta de nivel, cele mai importante sunt suprafetele si nu volumele (iaz si filtru)
    in functie de suprafata poti sa-ti calculezi ce vrei.
    Mda. deci in cazul in care filtrul are 3mp si o adincime de 1 m si iazul are 25 mp si o adincime de 2 m in conditiile celor expuse de tine vei putea compensa cei doi cm cu aceeasi suprafata de apa))))))))))) luata din filtru.

    mersi mult

  9. #9
    High member catalinbgs's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    bucuresti
    Posts
    915
    Post (Dis)Likes
    Syso, pe langa ca ai ramas acelasi, ai ramas si la acelasi nivel...
    dar hai sa-ti mai scriu inca o data:ca sa-ti calculezi dif de nivel, cele mai importante in ecuatie sunt suprafetele, pentru ca sunt fixe!!!!!
    vrei sa cresti nivelul mai mult in iaz, scoti mai multa apa din filtru! suprafetele raman aceleasi, se modifica doar inaltimile!!!

  10. #10
    Aquarium expert kirucd's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Bucuresti, Domenii
    Posts
    2,417
    Post (Dis)Likes
    Quote Originally Posted by syso View Post
    Mda. deci in cazul in care filtrul are 3mp si o adincime de 1 m si iazul are 25 mp si o adincime de 2 m in conditiile celor expuse de tine vei putea compensa cei doi cm cu aceeasi suprafata de apa))))))))))) luata din filtru.

    mersi mult
    Da, fa calculele singur si vezi ce iese. La o suprafata a iazului de 25 de metri patrati o
    coloana de apa de 2 cm are un volum de 0,5 metri cubi, acest volum daca il iei din filtrul
    cu suprafata de 3 metri patrati rezulta ca trebuie sa iei 16,6 cm coloana de apa din filtru.
    E chiar asa greu de calculat?

    O zi buna,
    Dragos
    Last edited by kirucd; 12-01-2014 at 13:54.

Page 1 of 11 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •