Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 34

Thread: De ce legare in paralel si nu in serie?

 1. #1
  Member
  Join Date
  Feb 2007
  Location
  Cluj-Napoca, Gheorgheni
  Posts
  259
  Post (Dis)Likes

  De ce legare in paralel si nu in serie?

  Azi mi-am confectionat primul meu capac si inainte de a ma apuca sa fac instalatia electrica am testat-o . Spre surprinderea mea (si spre rusinea mea ca nu stiu fizica elementara ) am descoperit ca tuburile fluorescente nu pot fi legate in serie decat in paralel.

  Poate sa imi explice cineva de ce? Becurile normale daca sunt legate in serie functioneaza normal iar daca sunt legate in paralel functioneaza la o parte din intensitate. Tuburile fluorescente daca sunt legate in paralel functioneaza normal (nu am fazut sa fie intensitatea mai mica decat cand le-am legat separat pe fiecare) iar daca sunt legate in serie devin adevarate stroboscoape. Deci, de ce? Fenomenul fizic ma intereseaza (legaturi intre putere / intensitate / amperaj / voltaj / etc, cat mai concludent)

  Mentionez ca sunt tuburi T8 cu droser electronic.

 2. #2
  Base member Stranger's Avatar
  Join Date
  May 2007
  Location
  Nordfriesland
  Posts
  467
  Post (Dis)Likes

  Re: De ce legare in paralel si nu in serie?

  Quote Originally Posted by woolphy
  am descoperit ca tuburile fluorescente nu pot fi legate in serie decat in paralel.

  Poate sa imi explice cineva de ce?
  Daca le legi in serie (de ex. 2 tuburi de 20Watti la o iesire de 20 de Watii) creste (se dubleaza) rezistenta tuburilor la trecerea curentului, scade (se injumatateste tensiunea ) si devine insuficienta pentru aprinderea lampii. Trebuie sa ai la iesirea din convertor consumul pe care-l poate furniza. Poti sa legi in serie sau paralel la o iesire care furnizeaza de ex. 40 de Watti, 1 tub de 40, 2 de 20 sau 4 de 10 Watti.
  Quote Originally Posted by woolphy
  Becurile normale
  Alooooo! Toate becurile sunt normale! Cand e vorba de informatii este daunator sa folosesti cuvinte sau exprimari care pot fi interpretate in fel si chip.
  Quote Originally Posted by woolphy
  daca sunt legate in serie functioneaza normal iar daca sunt legate in paralel functioneaza la o parte din intensitate.
  Nu nu, asta-i invers. Daca le legi in paralel si scade intensitatea luminii inseamna ca nu furnizeaza sursa suficienta energie. Daca exista suficienta energie, la legatura in paralel va fi egala intensitatea luminii, daca vor fi de acelasi tip si vor avea aceeasi putere, cu unele exceptii neglijabile in cazul acesta. (Vechimea lampilor si orele de functionare, de ex.)
  Quote Originally Posted by woolphy
  Tuburile fluorescente daca sunt legate in paralel functioneaza normal (nu am fazut sa fie intensitatea mai mica decat cand le-am legat separat pe fiecare) iar daca sunt legate in serie devin adevarate stroboscoape.
  Deci, de ce? Fenomenul fizic ma intereseaza (legaturi intre putere / intensitate / amperaj / voltaj / etc, cat mai concludent)
  Si altceava? Doar atat? O lucrare de bacalaureat, ceva, nu doresti?
  Scuza-ma ca-s dobitoc, dar ca sa-ti explic amanuntit ce doresti sa stii ar trebuii sa tastam vreo doua ore la intrebari si raspunsuri.
  Nu zic ca nu mi-ar face placere, dar tre sa castig niste bani azi.

 3. #3
  Aquarium expert
  Join Date
  Dec 2005
  Location
  dobroiesti - lotul F fig. 4
  Posts
  4,868
  Post (Dis)Likes
  si acum , fireste, o intrebare fireasca ..
  te referi la aprinderea neoanelor cu circuite electronice, sau cu circuit clasic, cu droser si starter?
  procesor trial core, cu placa de baza AM3, cu chipset INTEL, cu memorie trial channel DDR3 ....

 4. #4
  Junior Member
  Join Date
  Dec 2007
  Location
  Ploiesti - Bucuresti
  Posts
  13
  Post (Dis)Likes
  @stranger - eu as pastra articolul, stiu destui care si-au prins urechile in neoane si vad ca si tu le cam incurci: tensiunea se masoara in Volti iar puterea in Wati, iar legatura intre ele este P = U * U / R - ceea ce ma face sa cred ca 2 * 20W nu e egal 1 * 40W in termen de neoane.


  @stranger - exista becuri cu descarcare care folosesc acelasi principiu ca neonul; sunt mai puternice dar necesita un fel de drosere ca sa se aprinda.

  LE. am sters explicatia pt ca am aberat absolut demential.

 5. #5
  Very high member Silvester's Avatar
  Join Date
  Jan 2008
  Location
  Fishroom '963
  Posts
  1,367
  Post (Dis)Likes
  Stanger a explicat bine...asa pe intelesul tuturor ... de fapt este vorba de legea lui OHM I = U/R care neglijind componentele capacitine si inductive si in curent alternativ suna cam tot la fel...
  Pt cei care stiu ca legea lui OHM inseamna :"fii tu om cu mine ca sunt si eu om cu tine..."a fost una din cele mai intuitive explicatii...
  Pt cei mai "pretentiosi" droselul electronic este o sursa in comutatie cu randament de cel putin 80% ce e capabila sa livreze la iesire o tensiune U si un anumit curent maxim I .In cazul in care se depaseste curentul maxim de iesire, normal ca neonul(neoanele) nu vor lumina normal deoarece conform P=IxU , curentul crescind , tensiunea scade ,deoarece puterea nu poate creste (in cel mai rau caz se arde droselul).
  "Să lăsăm ceva Ón viaţă... Ón afară de mătreaţă"...Justin Capră ( inventator, inginer de aviaţie şi matematician )

 6. #6
  Very high member Silvester's Avatar
  Join Date
  Jan 2008
  Location
  Fishroom '963
  Posts
  1,367
  Post (Dis)Likes
  Raspuns pt Razvan ...Stanger a pomenit la"iesirea din convertor" adica drosel electronic...
  Este de preferat folosirea droselelor electronice datorita randamentului mare care il au ...problema cu ele este adaptarea perfecta cu sarcina(tubul in speta) . Folosirea droselelor clasice care se cheama si "balasturi"asigura o adaptare usoara cu tubul dar sunt bune pt cei cu buzunarele mai mari deoarece fiind in circuit in serie cu tubul, sunt strabatute de acelasi curent de sarcina.
  Deci pt un tub de 40w mai consuma si balastul inca aproximativ 40w deci in total aproape 80w...aviz amatorilor
  Ps:Pt cei care nu cred inmultiti tensiunea masurata la bornele droselului cu "virgula" curentul din circuit sau mai simplu pune_ti mina pe el si vedeti cam cita caldura degaja... si degaja nene...mita mea doarme pe capacul de la acvariu stie ea de ce
  "Să lăsăm ceva Ón viaţă... Ón afară de mătreaţă"...Justin Capră ( inventator, inginer de aviaţie şi matematician )

 7. #7
  Base member Stranger's Avatar
  Join Date
  May 2007
  Location
  Nordfriesland
  Posts
  467
  Post (Dis)Likes
  Quote Originally Posted by strofos
  @stranger - eu as pastra articolul,
  La care articol te referi cand scrii ca l-ai pastra? Sau folosesti cuvantul "Articol" in loc de "Post"?
  Quote Originally Posted by strofos
  stiu destui care si-au prins urechile in neoane si vad ca si tu le cam incurci: tensiunea se masoara in Volti iar puterea in Wati, iar legatura intre ele este P = U * U / R - ceea ce ma face sa cred ca 2 * 20W nu e egal 1 * 40W in termen de neoane.
  Adica: puterea= tensiunea x tensiunea : rezistenta? Asta-i vreo inventie de care n-am auzit eu inca?
  Quote Originally Posted by strofos
  Neoanele fac lumina prin descarcare in gaz (lumina produsa de neoane nu este mereu aprinsa ca la becuri normale ci baleaza cu o frecventa mai mare decat poate ochiul sa observe)
  Adica cu frecventa tensiunii alternative de la reteaua de distributie, care are ca. 50Hz. 1Hz=1 ciclu /sec. sau, la convertoarele (droserele) electronice, cu frecventa si tensiune mai inalta
  Quote Originally Posted by strofos
  de aceea pentru aprinderea lor se folosesc dispozitive speciale,
  Adica un miez de fier format din fasii de tabla, ca la transformatoarele de curent sau tensiune, pe care se afla infasurata o bobina de sarma de cupru.
  Quote Originally Posted by strofos
  dispozitive care fac urat daca inseriezi mai multe neoane;
  Aceste dispozitive care, chipurile, fac "urat" daca le inseriezi cu mai multe neoane s-au folosit de cand au aparut, si cei mai multi dintre noi au inca instalatiile astea pe tavanele birourilor. Mana sus cei la care fac neoanele "urat"!? Daca face "urat" este pentru ca nu-i fixat droserul ca lumea si vibreaza o data cu toata tablaria lampii si nu pentru ca s-au legat 2 tuburi in serie cu droserul.
  Quote Originally Posted by strofos
  o posibila solutie e sa pui droser-neon-droser-neon in serie desi nu bag mana ca va merge
  Nici nu te-as sfatui, pentru ca asta nu functioneaza garantat.
  Cele doua drosere ar da tensiunea dubla celei necesare aprinderii lampilor, deci si puterea dubla si s-ar praji urgent filamentele.
  Quote Originally Posted by strofos
  @stranger - exista becuri cu descarcare care folosesc acelasi principiu ca neonul; sunt mai puternice dar necesita un fel de drosere ca sa se aprinda.
  Acest tip de lampi este folsit la ilumunatul public si in incaperi sau hale inalte.
  Functionarea tuburilor fluorescente clasice cu bobina de inductie (droser):
  La cuplarea tensiunii de retea, aceasta va trece prin bobina si filamentul primului tub, spre starterul cu bimetal.
  Acesta fiind rece, se va afla in pozitie deschisa si va limita curentul la valoarea permisa de gazul din tubul starterului, ionizat la aparitia tensiunii intre electrozii sai.
  La trecerea curentului intre electrozi se incalzeste bimetalul, se deformeaza si atinge celalat electrod, inchizand circuitul si permitand trecerea tensiunii maxime a retelei spre celalat filament al primului tub cu neon, de unde, in cazul inserierii cu un al doilea tub, trece prin primul filament al celui de al 2-lea tub, spre cel de-al 2-lea starter, care poate fi deja inchis, sau inca nu.
  Starea celor doua startere depinde de temperatura dintre electrozii lor si de gradul de sensibilitate al bimetalelor la temperatura, deci oarecum aleatorie.
  Indiferent de care starter inchide ultimul circuitul electric, din acest moment curentul este limitat de rezistentele filamentelor, si are influenta directa asupra curentului din droser.

  Acesta este construit in asa fel incat sa functioneze cu unul sau 2 tuburi, dar sa permita trecerea unui curent care, la tensiunea de retea de ca. 220 V, sa alimenteze cu energie tuburile a caror putere corespunde cu cea inscrisa pe eticheta sa.

  Filamentele se incalzesc si ionizeaza gazul din jurul lor, in bobina se induce un flux magnetic, iar bimetalele starterelor se racesc, unul dintre ele se deschide si intrerupe curentul prin filamente si bobina.
  Caderea de tensiune produce in miezul de fier al bobinei un flux (soc) magnetic, care induce in bobina tensiunea inalta necesara ionizarii gazului dintre filamentele tuburilor urmata de trecerea curentului necesar aprinderii lampilor.
  Efectul stroboscopic apare ca urmare a stingerii tubului in momentul in care tensiunea atinge valoarea 0, la inversarea polaritatii, si reaprinderii la cresterea valorii tensiunii spre maximul alternantei. Pentru cine n-a aflat inca (sunt foarte multi!) luminozitatea tuburilor cu neon si droser clasic se poate varia intre ca. 25-si 100% cu triace sau tiristoare.

 8. #8
  High member
  Join Date
  Nov 2006
  Location
  GALATI - Mazepa 2
  Posts
  748
  Post (Dis)Likes
  Asta da "articol" de pastrat!
  Acvariu 150L net cu Scalari diamant
  Acvariu 30L cu creveti Red Cherry

 9. #9
  Junior Member
  Join Date
  Dec 2007
  Location
  Ploiesti - Bucuresti
  Posts
  13
  Post (Dis)Likes
  am sters aberatiile proprii insa raman la anumite afirmatii ca P = U*U / R

 10. #10
  Aquarium expert andreic's Avatar
  Join Date
  Jan 2007
  Location
  Bucuresti - Cringasi
  Posts
  12,490
  Post (Dis)Likes
  Rugaminte, pe viitor, in cazul in care s-a raspuns deja nu mai editati posturile deoarece raspunsurile ulterioare incep sa nu mai aiba nici un inteles pentru cine nu a urmarit discutia din prima si sunt multi.

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •