Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: Micro si macroelementele din acvariul plantat si carente

 1. #1
  Aquarium expert andreic's Avatar
  Join Date
  Jan 2007
  Location
  Bucuresti - Cringasi
  Posts
  12,490
  Post (Dis)Likes

  Micro si macroelementele din acvariul plantat si carente

  Micro si macroelementele din acvariile plantate si carentele acestora  Exista un numar de 17 elemente esentiale necesare plantelor de acvariu. Acestea se impart in doua grupe principale: microelemente si macroelemente.
  Exista 8 microelemente importante : cupru, bor, mangan, molibden, zinc, fier, nichel si clor.
  De asemenea, exista 9 macroelemente importante: carbon, oxigen, hidrogen, azot, fosfor, potasiu, calciu, sulf si magneziu.
  Am inclus in categoria macroelementelor carbonul, oxigenul si hidrogenul desi exista pareri impartite daca sunt sau nu macronutrienti sau sunt elemente esentiale neminerale.  Microelemente  Cupru(Cu) – intra in compozitia diferitelor enzime responsabile de procesul metabolic din plante. Cuprul favorizeaza sinteza hidratilor de carbon si a proteinelor.
  Acesta evita degradarea prematura a clorofilei, plantele pastrand pentru timp indelungat un aspect sanatos.
  Absorbtia cuprului de catre plante se face in functie de Ph. Intre valorile Ph 5.00-7.00 asimilarea este maxima(100%). Peste aceasta limita absorbtia cuprului incepe sa scada drastic, tinzand spre 0 la Ph 8.5.
  De asemenea, cuprul stimuleaza cresterea, intareste peretii celulari, are rol esential in nitrificare si are rol de catalizator in formarea hormonilor de crestere.
  Atentie, insa, nu trebuie sa se depaseasca valori ale cuprului de 0,03 mg/l deoarece devine o otrava puternica.

  Carenta de cupru - diminueaza sinteza hidratilor de carbon si a proteinelor. Ca si efect vizibil al carentei de cupru observam: decolorarea si albirea varfurilor frunzelor si cresterea rasucita a frunzelor tinere. Carenta de cupru este amplificata de o situatie de stres(ex. tratamente cu hormoni de crestere).  Excesul de cupru – cauzeaza carente de fier si ingalbenirea tesutului frunzei prin distrugerea clorofilei si duce la incetarea cresterii radacinilor.  Bor(B) – intra in compozitia peretilor celulari si a esterilor hidrati de carbon.
  Regleaza actiunea hormonilor de crestere.
  Absorbtia borului de catre planta se face in functie de Ph. Intre valorile Ph 5.00-7.00 asimilarea este maxima(100%). Peste aceasta limita absorbtia borului incepe sa scada drastic, tinzand spre 0 la Ph 8.0.

  Carenta de bor – se manifesta printr-o crestere incetinita a plantelor. Ca si efect vizibil al carentei de bor observam: plantele tinere si in special mugurii acestora sunt deteriorate. Membaranele tesuturilor crapa provocand fisuri, radacinile se necrozeaza la extremitati.  Excesul de bor – cauzeaza carente de fier si ingalbenirea tesutului frunzei prin distrugerea clorofilei si duce la incetarea cresterii radacinilor.  Mangan(Mn) – este un activator de enzime participante la formarea clorofilei, la fotosinteza, la reducerea nitratilor, la elaborarea de proteine si a vitaminei C.
  Absorbtia mangan de catre planta se face in functie de Ph. Intre valorile Ph 5.00-6.5 asimilarea este maxima(100%). Peste aceasta limita, absorbtia manganului incepe sa scada drastic, tinzand spre 0 la Ph 9.0.

  Carenta de mangan – se manifesta prin: modificarea culorii frunzelor superioare intr-un verde pal in cazul carentei usoare dupa care devin albicioase in cazul carentei accentuate, in timp ce nervurile frunzelor raman verzi. Carenta de mangan poate fi usor confundata cu carenta de fier, cu diferenta ca in cazul celei de fier spatiul dintre nervurile frunzei se ingalbeneste total, in timp ce la cea de mangan apar doar pete intre nervuri. Carenta de mangan poate fi indusa si de un exces de fier.  Excesul de mangan – duce la aparitia pe frunzele mature de pete de un maro inchis si ingalbenirea tesutului frunzei prin distrugerea clorofilei.  Molibden(Mo) – este un component al diferitelor enzime. Este indispensabil in procesul de reducere a nitratilor, inaintea asimilarii acestora de catre planta.
  Absorbtia molibdenului de catre planta se face in functie de Ph. La valori ale Ph de peste 7.00 asimilarea este maxima(100%).

  Carenta de molibden – in cazul acestei carente se observa o incetinire a cresterii plantelor, precum si incetinirea fotosintezei. Se poate mai poate observa o acumulare de azot nitritic in plante.
  Simptomele carentei: crestere redusa, frunze de culoare verde deschis, frunzele tinere vor avea forma incovoiata(ca o lingura).

  Zinc(Zn) – este un activator de enzime,favorizand sinteza clorofilei si a hormonilor de crestere.
  Absorbtia zincului de catre planta se face in functie de Ph. Intre valorile Ph 5.00-7.00 asimilarea este maxima(100%). Peste aceasta limita absorbtia zincului incepe sa scada drastic, tinzand spre 0 la Ph 9.0.

  Carenta de zinc – se manifesta prin reducerea sintezei hidratilor de carbon si a proteinelor. Aceasta carenta face ca plantele sa nu creasca, ramanand pitice si in cazuri extreme cresterea este intrerupta si frunzele mor si cad.  Excesul de zinc – poate produce carente de fier plantelor sensibile la fertilizarea cu fier.  Fier(Fe) – element essential in formarea clorofilei. El este catalizat de mai multe enzime si activat de mai multe procese fiziologice ca respiratia, fotosinteza si fixarea azotului.
  Absorbtia fierului de catre planta se face in functie de Ph. Intre valorile Ph 4.00-6.00 asimilarea este maxima(100%). Peste aceasta limita absorbtia fierului incepe sa scada drastic, tinzand spre 0 la Ph 9.0.
  Activitatea radacinilor permite solubilizarea si absorbtia fierului. Radacinile acidifica peretii propriilor celule precum si o mica parte din solul inconjurator.Fierul este mai solubil si asimilabil in mediu acid. In plus, in mediu acid fierul se combina cu molecule organice pentru crearea unui complex chelat.

  Carenta de fier – simptomele carentei apar la frunzele tinere care se decoloreaza, cu exceptia nervurilor care raman verzi. Planta isi incetineste cresterea si intr-un stadiu avansat frunza capata o culoare alb galbui, apoi se necrozeaza.  Excesul de fier – fierul se poate acumula in cantitati relativ mari(de ordinul a cateva sute de mg/l) fara efecte vizibile.
  Intoxicatia cu fier duce la o culoare de bronz a frunzei.  Nichel(Ni) – rolul sau este mai putin cunoscut
  Clor(Cl) - are importanta prin prisma efectelor clorurilor de saruri in legatura cu reglarea incarcarii electrice din procesele fiziologice ale plantei.

  Carenta de clor - se manifesta prin decolorarea si ofilirea frunzelor tinere.
  Aceasta decolorare are loc pe suprafetele netede dintre nervurile frunzei (limbului).
  In cazuri mai avansate ale carentei apare pe partea superioara a frunzelor mature o culoare specifica de bronz.  Excesul de clor

  Macroelemente  Carbon(C) – este un element necesar pentru constructia structurii de baza a plantelor. Acestea contin peste 40% carbon in structura de baza asa ca introducerea de carbon in apa este vitala. Plantele isi iau carbonul necesar din dioxidul de carbon(CO2) din apa.
  Acesta(CO2) se gaseste in apa datorita descompunerii resturilor organice, din respiratia plantelor si pestilor, dar cel mai mult se obtine prin injectia de CO2.
  Absorbtia carbonului de catre plante se face in functie de Ph. Intre valorile Ph 5.00-7.00 asimilarea este maxima(100%). Peste aceasta limita absorbtia carbonului incepe sa scada drastic.

  Carenta de carbon – apare datorita consumarii de care plante a rezervelor disponibile de carbon.
  Se manifesta prin frunze mici, crestere lenta, depozite albiciose pe frunzele plantelor(datorita decalcifierii biologice).  Excesul de carbon – este de fapt excesul de dioxid de carbon. Acesta nu dauneaza plantelor dar ucide in mod sigur pestii.  Oxigen(O) – este elementul esential pentru respiratia tuturor organismelor inclusiv a plantelor.
  Cantitatea de oxigen din apa este invers proportionala cu temperatura.

  Carenta de oxigen – apare datorita suprapopularii bazinului, plantelor putine, filtrelor murdare, luminii slabe care impiedica procesul de fotosinteza, plantelor lipsite de aportul altor nutrienti, incalzirii excesive a apei.

  Excesul de oxigen – este o alta problema serioasa deoarece in apa cu foarte mult oxigen apar procesele de oxidare puternica care duc la aparitia carentei generale de microelemente, macroelemente precum si la carenta de vitamine. Rezultatul, in prima faza, este aparitia masiva a algelor si in cazurile grave duce la moartea plantelor.  Hidrogen(H) – componenta majora a plantelor si a compusilor organici.  Azot(N) – joaca un rol major in metabolismul plantelor. Azotul este un element esential al fotosintezei care permite transformarea materiei minerale in tesut vegetal.
  Absorbtia azotului de catre planta se face in functie de Ph. Intre valorile Ph 6.00-8.00 asimilarea este maxima(100%). Peste aceasta limita absorbtia azotului incepe sa scada drastic, tinzand spre 45% la Ph 9.0. Atunci cand azotul este adus sub forma amoniacala(Nh4+ sau NH3), in mediu aerobic, nitrificarea are loc rapid: oxidarea NH3 in NO2 de catre bacteriile Nitrosomonas apoi oxidarea NO2 in NO3 de catre bacteriile Nitrobacter. Aces lucru se petrece in mod permanent intr-un acvariu si este cunoscut sub numele de “ciclul azotului”.
  Azotul se gaseste in sol sub forma organica sau minerala. Plantele nu pot absorbi azotul organic. Mineralizarea azotului organic se face prin amonificare si nitrificare.
  Aceasta transformare este efectuata de catre microorganismele prezente in sol.

  Carenta de azot – in cazul acestei carente vom avea o vegetatie mediocra, pipernicita si subdezvoltata. Frunzele vor avea o culoare verde pal-galbui, apoi se vor ingalbeni de tot si uneori vor avea tente de culoare rosie.
  Problema este mai vizibila la baza plantei. Azotul este transportat prin planta, el fiind transferat de la frunzele batrane catre cele tinere, in caz de deficienta.
  Pentru majoritatea plantelor ingalbenirea incepe de la varful frunzei si se dezvolta pe lungimea marginilor acesteia.  Excesul de azot – in cazul excesului de azot plantele vor fi slabe, cu frunze suculente, lungi si subtiri de culoare verde inchis.
  Fosfor(P) – favorizeaza cresterea generala a plantelor, in special sistemul de radacini, tulpinile si tijele(in cazul echinodorusului). Necesarul de fosfor este mai ridicat in timpul dezvoltarii puilor de plante si la inceputul cresterii acestora.
  Acest element este necesar in transferul de energie(ATP), transmiterea de caractere ereditare(acizi nucleici), fotosinteza si reducerea glucidelor.
  Absorbtia fosforului de catre planta se face in functie de Ph. Intre valorile Ph 6.50-7.50 asimilarea este maxima(100%). Peste aceasta limita absorbtia fosforului incepe sa scada, tinzand spre 70% la Ph 8.50 si revine la maxim la Ph 9.00.
  Fosforul este present in sol sub forma de fosfati. Acestia sunt fie dizolvati in apa, fie fixati pe particulele din sol, fie in minerale. De asemenea, se mai gaseste si sub forma organica. Fosforul sub forma organica este mineralizat lent. Ciclul fosforului este dependent de caracteristicile fizice si chimice ale solului.

  Carenta de fosfor – provoaca colorarea violacee sau verde intens a frunzelor si reducerea dezvoltarii plantei.
  Carenta de fosfor poate fi primara sau indusa de un Ph crescut intr-un sol calcaros, de un Ph scazut, in prezenta aluminiului sau in cazul unui exces de ioni de nitrati sau sulfati.  Excesul de fosfor – duce la carente de fier sau zinc.
  Potasiu(K) – este foarte mobil in interiorul plantei si este foarte rapid distribuit catre diferitele parti ale acesteia.
  Potasiul joaca un rol fundamental in absorbtia cationilor si in acumularea proteinelor de hidrati.
  Potasiul favorizeaza sinteza, deplasarea si acumularea de acizi aminici din planta.
  In lipsa potasiului planta nu poate utiliza corect azotul.
  Absorbtia potasiului de catre planta se face in functie de Ph. La valoarea Ph 5.80 asimilarea este maxima (100%) si se mentine odata cu cresterea Ph. Potasiul din sol se gaseste numai sub forma de minerale. El provine din descompunerea mineralelor din sol sau din ingrasaminte.
  O parte din potasiu este fixat in frunze de catre anumite argile si nu este asimilabila pana ce nu este eliberata fie in solutie, fie pe compusii argilo humici din sol.

  Carenta de potasiu – provoaca scurtarea tulpinilor intre noduri, reducrea taliei plantelor si ingalbenirea marginilor frunzelor, cele tinere fiind atacate primele.
  Ingalbenirea ajunge in interiorul limbului care se necrozeaza. Exista un contrast evident intre zonele decolorate ale limbului si verdele puternic ale zonelor nedecolorate. Carenta poate fi primara prin lipsa potasiului din mediul nutritiv sau indusa, prin eliminarea potasiului de catre calciu sau excesul de azot.  Excesul de potasiu – dezechilibrele mari de potasiu vor duce in prima faza la carente de magneziu si apoi de calciu.
  In reactie cu fierul rezulta fosfatul de fier, un precipitat, care cauzeaza carente de fier.
  Calciu(Ca) – joaca un rol important in mentinerea pemeabilitatii membranei celulare precum si a integritatii celulei.
  Activeaza enzimele raspunzatoare de mitoza, diviziune si crestere. De asemenea, joaca un rol important in neutralizarea acizilor organici.
  Absorbtia calciului de catre planta se face in functie de Ph. Intre valorile Ph 6.80-8.50 asimilarea este maxima(100%). Peste aceasta limita absorbtia calciului incepe sa scada.

  Carenta de calciu – este rara si se traduce prin urmatoarele simptome: frunze mici si infasurate la extremitati, ingalbenire care devine bruna spre rosu si apoi se necrozeaza, in special la frunzele tinere.  Excesul de calciu – provoaca carente de magneziu sau potasiu.
  Sulf(S) - este un constituent al acizilor aminici. Joaca un rol fundamental in metabolismul vitaminelor.
  Absorbtia sulfului de catre planta se face in functie de Ph. La atingerea valorii Ph 6.00 asimilarea este maxima(100%) si ramane asa cu cresterea Ph. In sol sulful se gaseste in stare minerala si organica. Chiar si in cazul unui sol bogat in sulf exista totusi foarte putin sulf direct asimilabil de catre planta. Aceasta absoarbe sulful numai in forma minerala. Sulful urmeaza un ciclu de transformare similar celui al azotului.

  Carenta de sulf– este in general asemanatoare cu cea de azot. Totusi in timp ce carenta de azot se manifesta mai puternic la mugurii noi, carenta de sulf afecteaza in general planta in totalitate.
  Dezvoltarea plantei este redusa.
  Frunzele tinere devin verde pal spre galben.
  Tulpinile devin rigide si casante.
  In cazul unei carente moderate, observam ca frunzele superioare se curbeaza, in timp ce frunzele inferioare au un aspect normal.
  Carenta este in general primara.  Excesul de sulf – provoaca imbatranirea si moartea prematura a frunzelor
  Magneziu(Mg) – este un component al clorofilei si joaca un rol important in fotosinteza. Magneziul este raspunzator de circa 300 procese enzimatice si in particular este raspunzator de cele legate de metabolismul carbohidratilor.
  Are rol in stabilitatea membranei celulare, in transportul ionic intern regulat, favorizeaza sinteza proteinelor, zaharurilor si lipidelor, regularizeaza reducerea nitratilor si influenteaza absorbtia si transportul fosfatilor.
  Absorbtia magneziului de catre planta se face in functie de Ph. Intre valorile Ph 6.70-8.70 asimilarea este maxima(100%). Peste aceasta limita absorbtia magneziului incepe sa scada.

  Carenta de magneziu– apare la frunzele mature. Se observa o decolorare care incepe intre nervuri, in final ajungandu-se la necrozarea frunzei.
  Aceasta carenta poate fi primara sau indusa prin exces de potasiu sau prin asfixierea radacinilor.  Excesul de magneziu – nu provoaca simptome specifice. Totusi interfereaza cu absorbtia cationilor si poate duce la incetinirea ratei de crestere


  Carentele nutritive ale plantelor


  Absenta sau insuficienta unui element nutritive provoaca aparitia de semne exterioare ce permit diagnosticarea unei carente.
  Exista doua tipuri de carente.
  Carente primare - se bazeaza pe inexistenta sau deficienta, in sol, a unuia sau mai multor elemente nutritive.
  Carente induse – presupune existenta in sol a nutrientului dar asimilarea lui de catre planta este dificila. Acest lucru se poate intampla datorita Ph defavorabil, a unor dezechilibre dintre elementele minerale si organice, etc. De asemenea si alti factori diversi de crestere(lumina, temperatura, sufocarea radacinilor) pot cauza carente induse.

  Atentie!!!!!! Suprafertilizarea poate duce la carente induse ale altor elemente. Din acest motiv recomand folosirea numai a fertilizantilor pentru acvaristica.

  Multumiri sotiei mele pentru ajutorul acordat, fara de care nu as fi avut rabdarea sa scriu acest articol.

  Pozele sunt luate de pe siteul www.aquaticplantcentral.com , www.advancednutrients.com

  PS. Articolul nu este inca terminat. Cand va fi gata voi inchide topicul.


 2. Likes neluamd, danutzu_2001, kid1, Irena liked this post
 3. #2
  Very high member mita's Avatar
  Join Date
  Oct 2007
  Location
  Timisoara (Dumbravita)
  Posts
  1,210
  Post (Dis)Likes
  Andrei, nu pot sa nu sa zic bravo si ... multumesc!

 4. #3
  Very high member
  Join Date
  Nov 2005
  Location
  Fetesti
  Posts
  1,026
  Post (Dis)Likes
  Stima si respect!! In momentul asta scot la imprimanta si bag la dosar

 5. #4
  High member
  Join Date
  Jun 2006
  Location
  Constanta
  Posts
  827
  Post (Dis)Likes
  Frumos
  Tine-o tot asa

 6. #5
  Aquarium expert andreic's Avatar
  Join Date
  Jan 2007
  Location
  Bucuresti - Cringasi
  Posts
  12,490
  Post (Dis)Likes
  Suplimentar, la cererea unor colegi am adaugat si ce se intampla in cazul unor excese ale nutrientilor.

 7. #6
  Member
  Join Date
  Aug 2007
  Location
  Braila
  Posts
  231
  Post (Dis)Likes
  Foarte frumos. Mai clar nici ca se putea. Jos palaria. Daca imi permiti un sfat: poate ar fi bine sa exemplifici carentele anumitor elemente cu ceva poze, pentru ca asa cum zicea un coleg pe forum "o mie de cuvinte nu fac cat o imagine".
  Pentru ca ceva sa devina curat, altceva trebuie sa devina murdar, dar poti murdari totul, fara sa cureti nimic.

 8. #7
  Aquarium expert andreic's Avatar
  Join Date
  Jan 2007
  Location
  Bucuresti - Cringasi
  Posts
  12,490
  Post (Dis)Likes
  Ai dreptate numai ca trebuie sa ma prind cum sa lipesc pozele de articol.

 9. #8
  Member
  Join Date
  Aug 2007
  Location
  Braila
  Posts
  231
  Post (Dis)Likes
  Quote Originally Posted by Adrian_Mani
  Foarte frumos. Mai clar nici ca se putea. Jos palaria. Daca imi permiti un sfat: poate ar fi bine sa exemplifici carentele anumitor elemente cu ceva poze, pentru ca asa cum zicea un coleg pe forum "o mie de cuvinte nu fac cat o imagine".
  O sa fie de mare ajutor pentru multa lume. La mai multe!
  Pentru ca ceva sa devina curat, altceva trebuie sa devina murdar, dar poti murdari totul, fara sa cureti nimic.

 10. #9
  Aquarium expert andreic's Avatar
  Join Date
  Jan 2007
  Location
  Bucuresti - Cringasi
  Posts
  12,490
  Post (Dis)Likes
  Rugaminte catre cei care mai au poze cu carente/exces de nutrienti sa imi trimita pozele ca sa pot incheia articolul. Va multumesc.

 11. #10
  Aquarium expert Juwel's Avatar
  Join Date
  Apr 2007
  Location
  Galati
  Posts
  9,192
  Post (Dis)Likes

  La fix articolul, chiar era nevoie

  Felicitari domnu' "doctor de plante"!!! Super articolul mai ales ca este sprijinit cu fotografii, si se poate face o identificare mai usoara a problemei.
  Felicitari!
  Membru fondator AAR
  Membru fondator RKA
  Stalker.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •