Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: Ciclul azotului pe intelesul tuturor

 1. #1
  Aquarium expert andreic's Avatar
  Join Date
  Jan 2007
  Location
  Bucuresti - Cringasi
  Posts
  12,490
  Post (Dis)Likes

  Ciclul azotului pe intelesul tuturor

  Am observat ca modul de efectuare a ciclului azotului, ciclarea, nu este prea bine inteles si respectat de catre noii acvaristi si de aceea m-am gandit sa il explic intr-o forma mai accesibila si celor care de abia si-au cumparat un acvariu si doresc sa se bucure de el. Respectarea unor reguli simple ,zic eu, va va ajuta sa obtineti rezultatul dorit. In acest articol exista o parte de ‘’teorie’’ precum si cateva considerente practice.
  Majoritatea celor care au ca hobby acvaristica il abandoneaza din cauza faptului ca devin frustrati atunci cand toti pestii incep sa moara. De obicei proprietarii merg si cumpara noi pesti. Majoritatea acestor dezastre pot fi evitate prin intelegerea ciclului azotului si o urmarire indeaproape a parametrilor apei.
  Pestii elibereaza amoniac prin dejectii. Amoniacul este eliberat si atunci cand resturi de hrana excesiva si pesti morti sunt lasate sa se descompuna in acvariu. De aceea, este foarte important sa nu hraniti pestii in exces si sa mentineti un nivel ridicat de curatenie in acvariu. Amoniacul este toxic pentru pesti, atunci cand nivelul acestuia creste foarte mult si asta se intampla deoarece bacteriile numite nitrosomonas nu s-au dezvoltat inca. Ele sunt cele care descompun amoniacul in nitriti(NO2), substante care sunt mai putin toxice decat amoniacul.
  Bacteriile nitrosomonas vor adera la orice suprafata, cum ar fi: substrat, in interiorul filtrului, pe buretele filtrului, etc. In primele doua saptamani, se va remarca o reducere a nivelului de amoniac, iar nivelul de nitriti va incepe sa se mareasca.
  Dupa aceea, nitritii vor fi descompusi de nitrobacterii in nitrati. Nitrobacteriile se vor depune pe acelasi tip de suprafete ca nitrosomonas. Nitrobacteriile vor produce nitrati prin descompunererea nitritilor. Nitritii pot fi periculosi pentru pesti daca este permis sa depaseasca un anumit prag de siguranta, de regula >0,3mg/l. Cand se observa ca nivelul de nitriti se reduce, puteti sa va asteptati sa creasca nivelul de nitrati.
  Intr-un acvariu nou, se poate observa o crestere usoara de amoniac si bineinteles de nitriti, atunci cand adaugati un numar important de pesti noi. Un acvariu „matur” nu ar trebui sa prezinte niveluri detectabile de amoniac sau nitriti. Daca aceste substante sunt prezente in acvariu, trebuie sa determinati cauzele aparitiei si sa rezolvati problema cat se poate de repede.
  Nitratii(NO3) nu sunt atat de toxici ca precursorii lor. Majoritatea pestilor toleraza chiar si nivele ridicate de nitrati, daca aceasta crestere este lenta. Pestii care stau intr-un astfel de mediu nu vor trai foarte mult si nu-si vor atinge potentialul maxim. O alta problema cu nivelul ridicat al nitratilor apare atunci cand adaugam pesti noi. De obicei, poluantii din apa sunt mult prea numerosi pentru ca noii veniti sa se adapteze, si de aceea pestii se imbolnavesc sau mor. Nivelul ridicat de nitrati este raspunzator si pentru reducerea rezistentei la boala. Plantele folosesc nitratii din apa ca si hrana. Daca acestia sunt in cantitati excesive in apa, plantele vor stoca in interiorul lor nitratii. Acest lucru va duce la otravirea plantelor cu nitrati. Se va observa faptul ca acestea nu mai cresc si frunzele lor se distrug si in final planta va muri. Ca o regula generala, un nivel de nitrati sub 25-50 ppm nu va dauna pestilor sau nu va incetini cresterea lor.
  In general, pentru majoritatea oamenilor, cea mai usoara metoda de reducere a nitratilor este de a schimba apa. Bacteriile nitrosomonas si nitrobacter sunt aerobe, ceea ce inseamna ca au nevoie de oxigen pentru a supravietui. Numarul lor poate fi afectat de lipsa oxigenului, ca de exemplu un substrat care este plin de reziduuri cauzatoare de pungi anaerobe(lipsite de oxigen) sau zonele din acvariu care nu primesc suficient oxigen din cauza circuitului deficitar al apei. Cand curatati acvariul, fiti atenti sa nu-l curatati excesiv de bine. Nu curatati filtrul, insertiile, substratul, etc. in aceeasi etapa – s-ar putea sa riscati sa pierdeti parti importante din bacteriile benefice. Clorul si cloramina le vor ucide, precum si apa fierbinte, asa ca fiti atenti cand clatiti filtrele.
  Atat nitrosomonas cat si nitrobacter au nevoie de micro-elemente nutritive care nu se gasesc in osmoza inversa, apa distilata sau alte forme de apa purificata. Unele antibiotice vor ucide si bacteriile benefice. Atunci cand tratati cu antibiotice apa din acvariu, verificati daca apare o crestere a poluarii. Depasirea pragului de siguranta la un anumit poluant depinde de toleranta si de specia pestilor pe care ii aveti. Incercati sa incepeti cu speciile mai robuste (rezistente) si mentineti nivelul de amoniac si nitriti la cel mai redus nivel pe care vi-l indica scala care vine odata cu kitul de testare. Intr-un acvariu nou, nu trebuie indepartat tot amoniacul si nitritii intrucat bacteriile au nevoie de hrana pentru a supravietui. Atunci cand se observa cresterea rapida a acestor niveluri, se vor face schimbari partiale ale apei.
  Acestea fiind spuse putem trece si la considerente de ordin practic.
  In general un ciclu al azotului dureaza intre 4 si 8 saptamani, uneori mai mult.
  La o saptamana de la setarea acvariului, timp necesar plantelor sa prinda radacini si apei sa elimine gazele dizolvate se pot pune primii pesti, preferabil din specii rezistente( corry este un bun exemplu) pentru inceperea ciclului azotului. Acesti pesti in final vor fi afectati si vor muri sau vor trai mai putin decat media. In cazul in care nu sunt pesti suficienti in bazin ciclul nu va porni, iar daca sunt prea multi vor muri pestii din cauza cantitatii prea mari de ammoniac. Numarul de pesti ce se recomanda a fi pusi in bazin depinde de marimea bazinului, a pestilor, a filtrului, etc. Personal am inceput ciclul azotului, la un bazin de 200l, cu 6 corry.
  Dupa adaugarea pestilor, la 3 zile se testeaza amoniacul si se continua pana incepe sa scada ajungand la zero, De asemenea, in cazul in care se observa ca pestii respira rapid, inoata dezordonat si la suprafata, se vor lua masuri de scaderea amoniacului, prin schimburi de apa. Nitritii se vor testa la o saptamana de la introducerea pestilor. Se vor face schimburi de apa pana ce acestia vor ajunge spre zero.In momentul in care nitritii scad, nitratii vor incepe sa creasca si vor fi mentinuti in limite prin schimburi de apa. Dupa circa doua saptamani se vor testa nitratii si vor fi mentinuti in limite normale tot prin schimburi de apa. La un moment dat nitratii vor scadea, acesta fiind un semn ca bacteriile nitrificatoare s-au dezvoltat. In momentul cand ajung la valori normale se mai pot introduce alti pesti, tot in numar limitat. De asemenea si Ph ul creste in timpul acestui proces, dupa care va reveni la valorile initiale. Daca se vor introduce prea multi ciclul azotului va fi repornit. Saptamanal se pot introduce cativa pesti pana se va atinge numarul dorit de pesti in acvariu. Recomand schimburi mai dese si in cantitate mai mica, aproximativ 25-30% din volumul bazinului, in cazul in care se schimba mai multa apa poate aparea socul de ph.
  Ciclul azotului se poate porni cu orice materie organica aflata in apa. De exemplu se poate lua un burete ‘’murdar’’ din filtrul altui acvariu matur, se poate folosi apa dintr-un bazin ciclat sau chiar se poate incepe prin introducerea deliberata in apa de ammoniac. Totusi aceasta practica se recomanda acvaristilor avansati.

  Ce nu trebuie sa faceti :
  1. NU adaugati alti pesti, asteptati incheierea ciclului azotului:
  2. NU schimbati mediile filtrante deoarece sunt suport pentru bacteriile benefice:
  3. NU deranjati coloniile de bacterii pana nu se stabilzeaza;
  4. NU hraniti pestii in exces;
  5. NU incercati sa modificati ph ul deoarece bacteriile nitrificatoare pot fi afectate de acest lucru, in timpul ciclului azotului este normala cresterea ph, acesta revenind la valori normale odata cu incheierea ciclului.

 2. Likes RedFire liked this post
 3. #2
  High member
  Join Date
  Sep 2006
  Location
  Bucuresti 1979
  Posts
  616
  Post (Dis)Likes
  NU incercati sa modificati ph ul deoarece bacteriile denitrificatoare pot fi afectate de acest lucru
  O corectie minora... Nitrosomonas si Nitrobacter sunt bacterii nitificatoare. Cele "denitrificatoare" sunt altceva, din pacate sunt rar intalnite in acvarii. Spun "din pacate" pentru ca reduc nitratii la azot (care fiind gaz iese din acvariu) si ne scapa astfel de povara schimburilor saptamanale de apa. Pentru acvariile marine exista instalatii de reducere a nitratilor care folosesc acest principiu, cei care vor sa faca economie de sare marina (deloc ieftina) folosesc asa ceva. Schimburile partiale de apa se fac in cazul respectiv chiar si o data pe luna.
  ...cautind pe-o linie moarta
  trenuri ce nu sunt pe harta

 4. Likes RedFire liked this post
 5. #3
  Aquarium expert andreic's Avatar
  Join Date
  Jan 2007
  Location
  Bucuresti - Cringasi
  Posts
  12,490
  Post (Dis)Likes
  De acord cu tine, dar datorita teoriei de pe net care in general se refera la nitrosomonas si nitrobacter numindu-le ''denitrificatoare'' nu am dorit sa creez o eventuala confuzie. Oricum acest articol se vrea a fi o ''poveste'' adresata incepatorilor si din acest motiv nu am dorit sa fie prea tehnic. De altfel aici mai exista un articol despre ciclul azotului dar dupa parerea mea este scris la un nivel mult prea profesional.

 6. Likes RedFire liked this post
 7. #4
  Junior Member
  Join Date
  Oct 2007
  Location
  baia mare
  Posts
  88
  Post (Dis)Likes
  Multumesc Andreic pt articol. Foarte util desi ma cam descurajeaza putin prin complexitatea procesului : testarea nitratilor , a nitritilor etc , introducerea treptata a pestilor etc . Cred ca asa trebuie facut ca la carte dar practic cred ca foarte putini au aceasta rabdare de aprox 4 saptamani pana a popula acvariul cu pesti. Io ma gandesc stresat de cum voi rezista 1 luna cu acvariul plantat , cu apa in el si cu 2 copii de 6-7 ani intrebandu-ma de n ori pe zi :tati ,da cand pui pestii ? Sa le explic lor , care au o rabdare de grenada ca trebuie ciclat acvariul si abia apoi vin pestii... Cred ca o sa incaruntesc luna asta. Incep sa ma gandesc daca ideea mea cu acvariul cadou a fost buna ( daca luam o jucarie scapam scurt ).Dar asta este , adevarul e ca mi-au placut si mie pestii de mic copil si cred ca partial e si pentru mine cadoul Totusi , Aqua Safe-urile astea au vreun rost sau e reclama mare si de fapt tot ciclarea clasica e de baza.Intreb asta deoarece stiu acvaristi care au populat acvariile din prima zi si n-au avut probleme.Merci de sfaturi oricum.

 8. Likes alinutz29 liked this post
 9. #5
  Aquarium expert andreic's Avatar
  Join Date
  Jan 2007
  Location
  Bucuresti - Cringasi
  Posts
  12,490
  Post (Dis)Likes
  Aquasafe leaga metalele grele din apa. Problema cu ele este ca leaga si mineralele utile planteor, ducand la aparitia carentelor in apa. De asemenea nu are nimic de-a face cu nitritii si amoniacul din apa. Aquasafe se recomanda(de catre producator), a fi folosit pentru introducerea rapida a pestilor in apa, dar nu uita ca si radacinile plantelor au nevoie de ceva timp( o saptamana cel putin) pentru a se prinde. De aici incolo incepe distractia, dar nu este cine stim noi asa de negru. Trebuie numai putina atentie. Daca te mai pot ajuta cu ceva, cauta-ma pe privat.

  PS. Am auzit si eu de un caz sau doua in care nu s-a facut ciclare si bazinul a mers bine din prima, dar nu mai tin minte numarul celor care au patit-o ca nu au facut treaba cum trebuie.

 10. #6
  Aquarium expert Juwel's Avatar
  Join Date
  Apr 2007
  Location
  Galati
  Posts
  9,192
  Post (Dis)Likes
  Articolul este excelent si foarte bine venit. De curba de maxim a nitritilor nu scapa nimeni, eu nu cred in bazine neciclate care au mers bine din prima zi. Sunt si efecte ale otravirii cu amoniac sau nitriti care nu se vad imediat. Daca nu ma insel unul din efecte poate fi sterilitatea.
  Imi permit sa adaug ceva din proprie experienta: bazin mic, ciclare mai rapida - deciclare mai rapida. Bazin mare, ciclare mai lenta - deciclare idem, deci echilibru stabil in timp datorita inertiei mai mari.
  Am pus in balanta si deciclarea deoarece si acest fenomen se intalneste destul de des (dupa tratamente, schimbarea sau spalarea substratului, spalarea "cu raspundere" a materialelor filtrante).

  Andrei, scuze pentru interventie.
  Membru fondator AAR
  Membru fondator RKA
  Stalker.

 11. #7
  Base member Stranger's Avatar
  Join Date
  May 2007
  Location
  Nordfriesland
  Posts
  467
  Post (Dis)Likes
  Quote Originally Posted by Juwel
  bazin mic, ciclare mai rapida - deciclare mai rapida.
  Bazin mare, ciclare mai lenta - deciclare idem,
  De ce?
  Quote Originally Posted by Juwel
  deci echilibru stabil in timp datorita inertiei mai mari.
  A cui inertie?
  Quote Originally Posted by Juwel
  Am pus in balanta si deciclarea deoarece si acest fenomen se intalneste destul de des (dupa tratamente, schimbarea sau spalarea substratului, spalarea "cu raspundere" a materialelor filtrante).
  ...oprirea filtrelor bio in urma opririi curentului electric pe timp mai lung de ca. 1 ora, fapt care atrage dupa sine eliminarea din filtru in acvariu a amoniului sau amoniacului rezultat in urma descompunerii bacteriilor moarte, daca nu se schimba apa in acest timp. Daca pana de curent trece neobservata, si bacteriile din substratul acvariului sunt prea putine, pentru ca au murit si ele in mare parte, in urmatoarele ore sau zile pot fi observate simptome de intoxicatie, aparent greu explicabile.

 12. #8
  Aquarium expert Juwel's Avatar
  Join Date
  Apr 2007
  Location
  Galati
  Posts
  9,192
  Post (Dis)Likes
  Cred ca iti poti raspunde singur la intrebarile de mai sus.
  Daca nu, incearca sa experimentezi cu doua bazine: unul de 18 litri si unul de 200 litri, ca sa ajungem la acelasi rezultat. Eu inca le am pe amandoua in ingrijire.
  Ce am scris este din experienta proprie, nu din articole scrise de altii. Varful curbei nitritilor apare ceva mai tarziu si se manifesta un timp mai indelungat, in zile vorbind, la un acvariu cu volum mare. Aici intervin multi factori, inclusiv sistemul de biofiltrare bineinteles, dar avand in vedere ca au beneficiat amandoua de aproximativ aceleasi conditii, ba mai mult volumul activ al mediului filtrant, proportional vorbind, era mai mic la cel de 18 l, fenomenul ciclarii (sau ciclul azotului pentru cunoscatori) se petrece mai rapid la cel mic. De ce? Daca puteam sa explic stiintific probabil te sfatuiam sa-mi citesti publicatiile.
  Aceiasi observatie si prin comparatie cu cel de 54 litri.
  Mi se pare curios ca tocmai tu te indoiesti, care ai afirmat ca nu crezi in concluziile oamenilor de stiinta ci in efectele pe care le observi in propriul bazin (postul tau despre bacteriile Nitrosomonas si pH ), avand in vedere ca opiniile acelora se schimba in timp.
  Asa ca te rog nu-mi da linkuri cu diagrama ciclului azotului, le cunosc.
  Cand am zis inertie, cred ca ai inteles foarte bine la ce ma refer. Sau a vrut sa fie o gluma dom' profesor? Nu la inertia termica sau cinetica ma refeream. Ia-o ca pe o licenta.
  Si apropos de pene de curent si otravire (sa nu ma intrebi te rog "Otravirea cui?"), filtrul intern face mai putin rau decat cel extern. De ce? Pentru ca am vazut ca asa este. Sau poate e vorba de volumul de apa in care lucreaza. Nu stiu. Experimenteaza si vei vedea ca am dreptate.
  Despre echilibrul factorilor fizici si chimici (chiar si bio) intr-un acvariu mic versus acvariu mare s-a mai discutat.
  Si o recomandare de pe situl Tropical Fish Centre apropos de diagrama "ciclul azotului": These values are just what could happen in an aquarium, your values will vary.

  Toate bune de Sarbatorile Galatiului la tine, behind the wall!
  Membru fondator AAR
  Membru fondator RKA
  Stalker.

 13. #9
  Base member Stranger's Avatar
  Join Date
  May 2007
  Location
  Nordfriesland
  Posts
  467
  Post (Dis)Likes
  Quote Originally Posted by Juwel
  Daca nu, incearca sa experimentezi cu doua bazine: unul de 18 litri si unul de 200 litri, ca sa ajungem la acelasi rezultat. Eu inca le am pe amandoua in ingrijire.
  Durata formarii coloniei de bacterii depinde de prezenta sau absenta amoniului, concentratia de oxigen, PH, temperatura si lumina. Volumul apei nu este relevant in aceasta privinta, atata timp cat asigura inundarea substratului. Un acvariu mai mare rezista mai mult la deciclare in conditii recunoscute ca fiind normale.
  Quote Originally Posted by Juwel
  Ce am scris este din experienta proprie, nu din articole scrise de altii. Varful curbei nitritilor apare ceva mai tarziu si se manifesta un timp mai indelungat, in zile vorbind, la un acvariu cu volum mare.
  Eu nu cunosc vreun motiv pentru care sa apara aceasta diferenta, daca exista aceelasi conditii optime pentru ciclare in ambele cazuri.
  Quote Originally Posted by Juwel
  Aici intervin multi factori, inclusiv sistemul de biofiltrare bineinteles, dar avand in vedere ca au beneficiat amandoua de aproximativ aceleasi conditii, ba mai mult volumul activ al mediului filtrant, proportional vorbind, era mai mic la cel de 18 l, fenomenul ciclarii (sau ciclul azotului pentru cunoscatori) se petrece mai rapid la cel mic. De ce? Daca puteam sa explic stiintific probabil te sfatuiam sa-mi citesti publicatiile.
  Dac-as cunoaste diferentele dintre conditiile in care s-a facut ciclarea in cele doua acvarii, as cunoaste si cauzele diferentei de timp necesare ciclarii fiecarui acvariu. Este foarte indrazneata tentativa de a considera rezultatele obtinute intr-o actiune precar controlata, ca definitiv si universal valabile. Daca scriai ca "s-a petrecut" era altceva dar "se petrece" face afirmatia universal valabila pentru toate cazurile asemanatoare, ceea ce nu este corect.
  Quote Originally Posted by Juwel
  Si apropos de pene de curent si otravire (sa nu ma intrebi te rog "Otravirea cui?"), filtrul intern face mai putin rau decat cel extern. De ce? Pentru ca am vazut ca asa este. Sau poate e vorba de volumul de apa in care lucreaza. Nu stiu. Experimenteaza si vei vedea ca am dreptate.
  Explicatia este foarte simpla, daca te referi la filtrul interior rapid, si nu la cel biologic. E clar ca filtrul rapid nu contine aceeasi cantitate de bacterii ca unul exterior de tipul canistrei si prin urmare, la deciclare nici nu produce mai mult amoniac decat aceasta. In cazul filtrelor bio trebuie facuta diferenta intre filtru biologic interior separat prin pereti de restul apei, deci inchis, in care scade rapid concentratia oxigenului la oprirea curentului, si cel care-i permanent in contact cu apa si in care scade concentratia oxigenului mult mai incet.
  Quote Originally Posted by Juwel
  Si o recomandare de pe situl Tropical Fish Centre apropos de diagrama "ciclul azotului": These values are just what could happen in an aquarium, your values will vary.
  "Aceste valori sunt doar ceea ce s-ar putea intampla intr-un acvariu, valorile dumneavoastra vor diferi"
  Sigur ca nu vor exista aceleasi conditii in toate acvariile, dar este suficient daca vor fi mentinute in tolerante care sa duca la rezultate bune. Cateva zile mai mult sau mai putin nu mai conteaza la cateva saptamani.
  Salutari la Galati!

 14. #10
  Aquarium expert Juwel's Avatar
  Join Date
  Apr 2007
  Location
  Galati
  Posts
  9,192
  Post (Dis)Likes
  Nu am scris postul de la care s-a plecat considerandu-l axiomatic. Sunt doar observatii personale pe care am gasit oportun sa le impartasesc, bineinteles in conditiile polemicii necesare existentei unui forum. Deci sa nu concluzionam deoarece adevarul este undeva la mijloc.
  Nu vad cum diagramele care impanzesc netul ar fi aplicabile oricui, oriunde si in orice conditii (ma refer la acvariu). Ciclarea se urmareste la fiecare acvariu nou setat, sau resetat, prin citirea valorilor parametrilor ce definesc acest ciclu. Din acest motiv ma feresc sa dau sfaturi de genul "mai ai rabdare o saptamana" referitor la ciclare - cum vad ca fac multi altii, fara sa am in fata valorile citite la zi. Afirmatii de genul "ciclarea dureaza 4 saptamani" nu au nici o relevanta, sunt complet neacoperite cand nu stii EXACT conditiile in care se petrece fenomenul pentru a putea aprecia valoarea TIMP.
  Eu imi notez valorile si datele cand incep un acvariu. Aplic aceleasi metode, folosesc aceeasi apa si nu folosesc substante. De aici pleaca observatiile mele, considerand parametrii de intrare oarecum echivalenti. Nu am pretentia vreunui studiu stiintific in domeniu, am zis asta si mai sus.
  Dar promit sa studiez in continuare fenomenul in conditii mai strict controlate.

  Toata stima pentru cunostintele tale in domeniu si pentru modul elevat in care stii sa polemizezi.

  Astept in continuare opinia ta.
  Membru fondator AAR
  Membru fondator RKA
  Stalker.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •