Page 1 of 10 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 93

Thread: Lumea mea - Acvariul meu

Aquarium expert BogdanHojbota's Avatar
    Bacău, com. Hemeiuşi, sat Lilieci - uliţa principală, prima la dreapta :P
    Post (Dis)Likes

Lumea mea - Acvariul meu

De ceva vreme mai exact din luna iulie a acestui an, am trecut la un nou acvariu, mai mare, mai spatios si am lasat in urma bazinul juwel rekord 60 tunat si ras-modificat (il facusem 60*30*45h, sticla de 6, in capac pusesem 3*18watt).
    Noul acvariu pe care vreau sa il prezint publicului este facut din sticla de 8, pe dimensiunile 72*45*45 si la dimensiuni ma bucura mult ca am ceva profunzime, deoarece latimea acvariului vechi de 30 cm ma scotea din minti, nu puteam sa fac nici un aranjament ca sa ma multumeasca o perioada mai indelungata.
    Si totodata cu noul acvariu am trecut la lumina T5 - 4*24watt osram 965, cat si la un dulap mai incapator in care am putut depozita filtrul, butelia, reactorul (la suportul juwelului nu aveam aceasta posibilitate)
    Pe scurt detaliile tehnice sunt urmatoarele:

Bazin: Custom made ~ 140l (72x45x45)
    Iluminare: 4x osram 965 -T5
    FIltrare: Jebo 829 -1200l/h - 5 sertare
    Pesti: neoni, cory, rasboras
    Nevertebrate: Red Cherry, Killer Snail, ceva maidanezi
    Plante: Stringy Moss, heteranthera zorestifolia, hemianthus micranthemoides; glossostigma; limnophila aromatica; blixa japonica; pogostemon;
    CO2: sistem presurizat Tetra+reactor extern

Dupa datele initiale va voi prezenta si evolutia acvariului de la inceputuri- de acum 2luni mai exact:
    - prima zi mijlocul lui Iulie am pus bazinul in functiune fara substrat nutritiv ci numai cu pastile de la sera si ceva fertilizant sera in coloana, totul a fost pe fuga, timpul era foarte strans si a doua zi am plecat in concediu, lasand bazinul sa se stabilizeze (filtru fiind de la vechiul acvariu cu bacterii si alte mizerii). am zis ca daca tot plec in concediu o sa las lumina 6 ore pe zi, mai ales ca erau T5-uri foarte puternice. Fata de T8-uri schimbarea era majora si nu aveam nici cunostinte si nici timp sa studiez despre T5-uri.
    Nevoit fiind sa plec in concediu si din localitate pentru 3 saptamani, am zis, fie ce o fi daca se va stabiliza si vor rezista plantele bine de bine, daca nu o voi lua de la capat cand ma voi intoarce.
    - insa in ultimele zile de concediu, fix cand am intrat in tara ma suna proprietarul garsonierei in care stau in chirie sa imi zica ca "s-a stricat compresorul din dulap" si a curs jumatate din apa acvariului, evident cu inundatii la vecinul de la 1. Rapid l-am sunat pe bunul meu prieten caruia i-am lasat in grija acvariul( sa vina odata pe sapt sa vada daca totul e ok- ghinion fusese cu 2 zile inainte si totul era ok ) sa ma scape din situatia problematica care mi-a provocat o mare neliniste. eram cu mainile legate nu puteam face nimic.
    problema a fost minunatul jebo 809 la care s-a crapat partea feminina in care intra robinetul si o mica crapatura a facut ca intr-o zi sa se scurga jumatate din apa.
    Idiotii de dedesubt au vazut cu o zi inainte o pata, dar s-au gandit ca nu e nimic si se usuca, insa a doua zi pata era mai mare si de abia atunci s-au gandit sa dea telefon.
    Oricum piesele respective la Jebo din plastic ordinar au fost compromise, cu toate ca am lipit piesa defecta cand am montat filtrul a pocnit cealalta, de la tur- moment in care imi venea sa arunc filtrul pe geam. Am postat pe forum in speranta ca voi primi ajutor sau vre-un sfat de la utilizatorii mai experimentati, sau poate oi gasi vre-un user caruia i s-a defectat jebo 809 dar nimic. Inspirat fiind am facut cele doua piese la un strungar priceput din duraluminiu - insa aceasta operatiune m-a uscat am dat 80 de ron pe doua piese care s-au potrivit perfect si filtrul functioneaza fara probleme de la jumatatea lunii august , la cateva zile dupa ce am venit din concediu.
    Tot pe atunci am mai facut o boacana, am folosit niste bile de argila home made peste care am dat din greseala si am tulburat apa in acvariu caci respectivle s-au inmuiat f repede si de nervi si ciuda ca nu mai puteam scapa de apa laptoasa si de praful de pe plante am refacut setupul.
    Alta treaba, e ca nu am gasit in tot Iasul o punga de aqua basis sau flora depot de la JBL, am fost la toate petshopurile, am dat n telefoane caci voiam sa fac totul in ziua respectiva, nu mai puteam astepta.
    Zis si facut, am refacut tot setupul fara substrat fertilizant, iar la cateva zile am luat de la colegul @cibserg 30 de bile JBL pe care le-am bagat in substrat i de care sunt multumit, (stiam ca sunt bune dar nu exceptionale, caci folosisem si inainte)
    Acum acvariu s-a stabilizat, plantele sunt bine am mai scos din ele ca devenisera prea multe. si am schimbat o buna parte din heteranthera cu didiplis recent. Insa nu am renuntat la heteranthera si nici nu voi renunta, caci este o planta super atat din pct. de vedere estetic cat si functional. O am de 3 ani si m-a scapat de multe ori de alge cand am refacut setupul, a fost si gazda pentru crevetii mei, cat si pentru Georgica care se ascunde mereu dupa ea, stand lipit de peretele din spate.
    Georgica fiind ancistrusul albino in varsta de aprox 3 ani pe care il pastrez vrand - nevrand( mai scoate pogostemonii, si gloso din substrat cand se plictiseste) deoarece e pestele sotiei si cum spunea alt coleg de pe forum, daca se intampla ceva cu el o sa dorm pe pres
    Si cum o imagine este mai sugestiva decat 1000 de cuvinte, va las sa priviti mai jos o imagine de ansamblu a bazinului facuta recent.

P.S. Voi reveni ulterior cu completari si va voi descrie ce am mai testat ce am mai incercat si cum mi-a mers.

Very high member cibserg's Avatar
    Post (Dis)Likes
    Ce sa zic. M-ai lasat cu gura cascata. Mai ales ca stiam despre toate problemele prin care ai trecut la momentul respectiv.

Este superb. Felicitari! N-as fi crezut ca bilele JBL pot face asemenea minuni.
    Ai folosit si Planta gold?

Maestru Aquascape alex08's Avatar
    Post (Dis)Likes
    Quote Originally Posted by Consigliere
    Si cum o imagine este mai sugestiva decat 1000 de cuvinte
    Numai laude!
    Quote Originally Posted by cibserg
    N-as fi crezut ca bilele JBL pot face asemenea minuni.
    Asa zic si eu, poate ne mai dezvaluie un secret.
    Fertilizarea in masa apei poate?!

Post (Dis)Likes
    Multumesc pentru aprecieri.

Planta gold am foslosit o singura data si apoi am uitat de ele in sertar. Am pus numai o pastila caci nu am citit despre dozaj si am zis ca o pastila la asa volum e sub.

La capitolul fertilizare la noul bazin pana acum am folosit citropish de la Sera caci mi se terminase feropolul si nu ma induram sa dau 15 lei pe 100 de mll, si recent am trecut din nou la prima mea dragoste JBL- intotdeauna am sustinut ca sunt fan JBL (raport calitate pret super bun mai ales daca te combini cu baietii la un bidon de 5l).
    Si recent testez dozare NPK - un pps, nu i-am dat de cap dar didiplisul sufera constant modificari la culoare ba devine portocaliu spre rosu, ba devine galbui.

Momentan sunt intr-o perioada plina de deplasari si sedinte asa ca testarea si notarea rezultatelor va fi peste vre-o luna. si sper sa gasesc o formula optima.

Senior Member BMFCaesar's Avatar
    Post (Dis)Likes
    Felicitari si bafta in continuare! Cam zgarcit cu pozele .
    Biotop Amazonian 54l
    South American Fish Species 240l
    http://forum.acvarist.ro/showthread.php?5537-Regulamentul-forumului-Acvarist.ro - pct q)

High member Radu.U's Avatar
    Post (Dis)Likes
    foarte fain acvariul tau, bravo !
    Ceea ce nu vad la tine, este pogostemonul? pe unde e.
    O alta intrebare: cum de crevetii nu rontaie de pe gazon, is cumva speriati de Neoni ?
    didiplisul tau isi schimba culoarea de la pps. mai bine dozeaza fara N si mai mult P
    Didiplisul la mine la valoarea de maxim 10 ppm no3, deja se transforma portocaliu.

l.e. imi pare rau sa aud ca si jebo au probleme... de cat timp nu ai spalat filtrul, daca-ti amintesti. sunt foarte curios

Very high member kyoshoy's Avatar
    Post (Dis)Likes
    Frumos acvariu, frumoase culori! (asa schimbatoare cum sunt ele).

PS: si eu iubesc Heteranthera

Aquarium expert andreic's Avatar
    Post (Dis)Likes
    Quote Originally Posted by Radu.U
    imi pare rau sa aud ca si jebo au probleme... de cat timp nu ai spalat filtrul, daca-ti amintesti. sunt foarte curios
    Nu exista filtru perfect. Totusi, acolo ma indoiesc ca a fost doar vina filtrului.

Post (Dis)Likes
    La capitolul filtru , sincer va spun ca nu l-am fortat deloc sau sa fi pus furtunul in tensiune de unde sa se fi crapat. Dimpotriva l-am pus suspendat ca sa nu faca tensiune pe coturile de intrare iesire. Pe viitor am in plan cu colegul @Daniel sa facem un filtru extern mult mai safe, dar deocamdata sunt doar planuri generale , limitate de timp si mai ales de partea financiara.

Iata cum am aranjat filtrul

De joi am fost plecat la o sedinta si m-am intors acum 3 ore. Iata cateva fotografii de astazi.

Pogostemonul mi-a fost consumat de cei 5 pomaceea nesimtiti. Se pare ca si-au descoperit hrana preferata. Nimic alceva decat pogostemon.

Crevetii coboara si pe gazon, dar numai atunci cand au ce rontai caci pe gazon se plimba permanent pomaceea , cory si neritinele, si nu prea mai ramane nimic. O sa le arunc ceva pelete sa coboare din muntii. Cat despre neoni vs creveti ..traiesc in deplina armonie.

Very high member cibserg's Avatar
    Post (Dis)Likes
    Vad ca te-ai simtit bine la sedinta
    Ai pus numai o poza si aceea pe orizontala.

Page 1 of 10 123 ... LastLast