Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 37

Thread: Auto-level la bazin

  1. #1
    Very high member
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Bucuresti
    Posts
    1,260
    Post (Dis)Likes

    Auto-level la bazin

    Am incropit un sistem automat de refill a bazinului, sistem necesar in conditiile racirii cu baterie de coolere (care provoaca o evaporare masiva).

    Initial am vrut un controller de nivel Aquamedic dar pretul m-a dezarmat .. numai sondele suplimentare de nivel costa 120RON :(.

    Am gasit la un magazin de piese din Buc. senzori de nivel cu plutitor, waterproof, identici cu cei aquamedic.
    Mai mult, senzorii sunt de doua tipuri, cu culisare, numiti si verticali (cei "clasici" sa zicem, cu culisare pe verticala) si cu rabatare verticala, numiti si orizontali.

    Am achizitionat 2 senzori verticali si unul orizontal la pretul de cca 21 ron bucata (daca tin bine minte .. oricum, ieftin) si am facut un sistem de automatizare cu RELEE (mai precis, cu 2 relee configurate cu automentinere) .... le aveam prin casa si am zis ca daca tot sunt, de ce nu ?

    Astia sunt senzorii verticali care "simt" nivelul minim de apa (cand activeaza pompa) si cel maxim (cand bazinul e considerat plin). Montura e din plastic modelat la aragaz pentru a crea diferenta utila de nivel cu care am vrut sa lucrez.


    Asa arata montati in acvariu:



    "rezervorul" de apa este o galeata de 22 de litri (mai precis, galeata in care am cumparat dupla-ground-ul) in care am montat o pompa resun de 1500L/h (75 ron) si senzorul orizontal (montat in peretele galetii) pentru a opri tot sistemul de refill atunci cand apa din rezervor scade la minimul de coloana de unde poate trage pompa (ca sa nu "dea pompa in gol" in caz ca nu e nimeni acasa sa mai toarne apa in rezervor).

    Asta e rezervorul:


    Si asa arata sistemul ingramadit in dulap


    Sistemul a functionat de minune in saptamana cand am fost plecat in concediu, in conjuctura cu un sistem de fertilizare incropit din 2 powerheaduri resun mici plasate in rezervoare cu fertilizant diluat si comandate de prize programabile (care se vad in poza de ansamblu) si un feeder automat juwel.

    Totul merge "smooth" cum zice americanul, 20 de litri utili de apa asigurand o autonomie de cca 5-6 zile. Pentru o autonomie mai mare, pe perioada concediilor, folosesc un rezervor de 60 de litri (de fapt cu cel de 60 de litri am facut testul pe concediu, acum o saptamana).

    Pretul TOTAL al minunii, incluzand electronica (de fapt, electrica), pompa, senzorii si furtunul, e pe la 200 ron.

    Enjoy si, ca de obicei, pentru orice detalii, va stau la dispozitie.
    Juwel Trigon 190 (evolutie)

  2. #2
    Very high member Liviu M's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Germania
    Posts
    1,156
    Post (Dis)Likes
    Deocamdata nivela aia automata nu e pentru mine; in schimb pentru mine suna foarte interesant fraza
    in conjuctura cu un sistem de fertilizare incropit din 2 powerheaduri resun mici plasate in rezervoare cu fertilizant diluat si comandate de prize programabile
    .
    Poti detalia putin partea de dozaj (daca exista vreuna)?.
    A propos, chiar daca nu-mi trebuie minune de-asta cu nivelul, felicitari pentru realizare si la mai multe .

  3. #3
    Very high member
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Bucuresti
    Posts
    1,260
    Post (Dis)Likes
    Liviu, multumesc .. am sa detaliez diseara, cand am sa fac niste poze la "sistem" .. si am sa mai fac un topic.
    Juwel Trigon 190 (evolutie)

  4. #4
    Very high member Liviu M's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Germania
    Posts
    1,156
    Post (Dis)Likes
    Hm, cred ca eu trebuie sa zic multumesc, nu tu .

  5. #5
    Aquarium expert
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    3,025
    Post (Dis)Likes
    deci, acvariul se poate sustine singur cat timp ai mancare in hranitor...

    practic tu trebuie doar sa tunzi plantele. Corect ?

  6. #6
    Very high member Liviu M's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Germania
    Posts
    1,156
    Post (Dis)Likes
    Numai daca mai face si o gaura in fundul baziului, prin care sa mai scoata din cand in cand (tot asa, controlat) din apa "otravita" din bazin, ca prin evaporare pierde doar apa "pura".

    Deschide saptamana viitoare un topic nou - "Gaura in fundul acvariului (metoda DIY)".

  7. #7
    Very high member
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Bucuresti
    Posts
    1,260
    Post (Dis)Likes
    Bogdan .. nu trebuie doar atat ....
    Mai trebuie sa tunzi plantele, sa schimbi apa, sa asiguri apa osmozata in rezervorul de refill ... etc

    Oricum, eu le dau de mancare cu mana si fertilizez manual tot timpul ... astea doua treburi le trec pe auto doar in concedii. Daca totul ar fi automat, unde mai e farmecul de a fi acvarist ?.. aia se cheama tehnician, nu acvarist

    Adevarul e ca daca nu as avea cele mai apropiate tevi de apa la 12 metri de acvariu, as face si sistem automat de schimbat apa :P.
    Juwel Trigon 190 (evolutie)

  8. #8
    High member zombie_ro's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Bucuresti-Iancului-1980
    Posts
    731
    Post (Dis)Likes
    @Liviu: ce sa mai zic ...... din nou FELICTARI si pentru aceasta instalatie!!!!! (mai ales ca l-am vazut si live )

    Daca totul ar fi automat, unde mai e farmecul de a fi acvarist ?.. aia se cheama tehnician, nu acvarist
    si uite asa va ajunge si acest hobby complet automatizat (just jokeing)

  9. #9
    Super Moderator vio.guitar's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    sibiu
    Posts
    1,631
    Post (Dis)Likes
    apropo de sistemul de schimb automat...
    intentionez sa fac sistem de schimbat "la picatura" ..ce ai facut tu acolo se poate folosi ca "siguranta" pentru a opri apa care vine de la retea..sa zic in cazul in care overflow-ul se infunda?
    No keyboard detected!... press F1 to resume...
    Acvariu 400L; Nano 25L

  10. #10
    Very high member
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Bucuresti
    Posts
    1,260
    Post (Dis)Likes
    Da, absolut ... si, daca vrei sa te asiguri 100% ca nu o sa ai probleme cu senzorul, poti pune 2 senzori, fix la acelasi nivel, in serie .. astfel chiar daca unul din ei se blocheaza, al doilea tot intrerupe circuitul.
    Juwel Trigon 190 (evolutie)

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •