Am creat acest topic pentru a purta discutii legate de producator, calitate, pret, posibilitate achizitionare, folosire. Cei ce au acvarii marine ne pot impartasi din experienta lor iar cei ce cauta informatii le vor gasi aici.
Printable View
Am creat acest topic pentru a purta discutii legate de producator, calitate, pret, posibilitate achizitionare, folosire. Cei ce au acvarii marine ne pot impartasi din experienta lor iar cei ce cauta informatii le vor gasi aici.
Eu folosesc "Premium Salt" de la Dupla, am luat o galeata de 25kg (pentru 750 l) in august parca, nu mai imi aduc aminte cat a costat kg, in 4 luni am folosit sub 1/3 din intreaga cantitate.
De obicei pun 330g sare la 10l de apa.
Cred ca nu a fost o decizie stralucita sa iau asa multa...
Producatorul spune:
"Based on the latest scientific findings, the DuplaMarin Premium Salt is produced from pharmaceutically pure salts and provides an optimised environment for corals and coral reef fish.
...
DuplaMarin Premium Salt contains all 70 trace elements in the concentrations in which they occur in natural sea water. The special formulation of the product prevents precipitation of individual elements, so that the individual components of the product remain biologically available to the organisms, guaranteeing proper coral growth and healthy fish. DuplaMarin Premium Salt is known for its excellent solubility".
Eu folosesc sare Instant Ocean de la Aquarium Systems. Dupa parerea hobby-stilor din lume e cea mai folosita, fiind pe locul 1 in preferinte.
Informatii aici.
"Instant OceanĀ® Sea Salt is the most carefully formulated and universally preferred sea salt in the world. The #1 choice of hobbyists, public aquariums, and scientific research facilities, Instant Ocean Sea Salt has set the industry standard for quality, consistency, and value for more than 40 years."
Dupla Premium Salt folosesc si eu. :thumbleft
Eu folosesc Sera Reef salt pentru ca asta era disponibila la momentul respectiv.
Diferntele dintre saruri se vad doar intr-un acvariu cu multi corali care utilizeaza calciul si strontiul din apa. In acvariile noastre cu putini corali sau FOWLR nu se prea vede diferenta.
Reef Crystal de la Aquarium Systems
Seasalt de la Aquarium Munster
Eu folosesc Dupla de la reef.ro :lol: .De obicei iau cutii de 2 sau 4 kg care au si bacterii bonus.
Dar de Reef-Salt de la Aquamedic ce parere aveti ?
De ceva timp am folosit sare de la Blau si a fost ok atat pentru corali cat si pentru fish only.
Salut Andy.
O sa trebuiasca in curand sa mai iau sare. Daca nu gasesc de la Aquarium Systems, pot pune altceva? Crezi ca sunt probleme, adica precipita, sau are cu totul alta componenta?
PS Multumesc - stii tu de ce....
Quote:
Originally Posted by Juwel
Stai linistit ca nu o sa precipite..Exista posibilitatea ca o sare sa precipite atunci cand o amesteci intr-o cantitate de apa prea mica si va fi suprasturata , si eventual daca apa este foarte rece, in rest nu ai de ce sa-ti faci probleme...
Ok, multumesc de raspuns. :)
Scuze de raspunsul intarziat da se pare ca danyalexa mi-a luat-o inainte. Nu cred sa fie o problema daca faci schimburi cu alta sare. Din experienta prefer sarea care se dizolva mai usor. Nu vreau sa fac reclama unui producator anume dar consider ca cel mai important este sa gasim ca sa putem alege. Tinem legatura...Quote:
Asa voi face. Cand vine vremea (in curand cred) sa cumpar te anunt. :)
Cand am spus "sa gasim" m-am referit in general pe piata din Romania deoarece cand mi-am facut bazinul a fost foarte greu sa gasesc cele necesare si mai ales in stoc. Cu cat oferta este mai variata cu atat mai bine.
Am revenit cu problema sarii. Nu am reusit sa ma descurc, am sunat la Bucuresti dar am picat mereu in urma, si am ramas in vreo 2 kg de sare.
Pe piata locala nu gasesc nimic, am primit doar o promisiune de sare de la Aquarium Munster. Eu folosesc sare de la Aquarium Systems, dar nu am noroc sa gasesc sub nici o forma.
Asa ca am ajuns la concluzia ca voi cumpara orice, pentru ca in curand nu o sa mai am deloc.... asa ca nu imi mai permit sa aleg.
O rugaminte catre colegii din Bucuresti: ma poate cineva ajuta sa cumpar sare marina? Macar sa-mi indice locatia si momentul cand se gaseste, iar eu fac comanda si ma ocup de transport.
Multumesc anticipat.
PS Am fost la un pet shop in care am gasit deschidere pentru problemele mele de acvaristica, si cand am pus problema sarii sau hranei pentru acvariul marin mi s-a raspuns: pai ce vrei omule, al tau e singurul acvariu de apa sarata pe o raza de X judete, normal ca nu gasesti nimic...
Nicule, ma lasi balta?
La cine sa apelez, ca lui Eugen i-ai dat AV si daca il rog imi trimite sare de muraturi. :cry:
Vorbim la un tel. ;)
Ok, era o gluma. Stiu ca nu ma lasi la greu...
Probema nu este foarte grava inca. Cu cele 2 kg care mai sunt, am 60 litri de apa de schimb asigurati. Cam 2 luni.
Rugamintea mea nr. 1 era ca sa vedeti cand ajungeti pe la shop ce branduri de sare sunt, ca Aquatic Systems reef salt nu cred eu ca mai gasesc decat prin noroc.
Nr. 2 este ca sa ii confirmati daca sarea pe care o folositi (am discutat aici mai de mult) va multumeste de-a lungul timpului, sau ati schimbat brandul. In felul asta poate ma orientez si eu la alt brand care se gaseste mai usor... si e mai ieftin.
Singura oferta pe care am primit-o aici este de la Aquarium Munster la un pret foarte bun fata de ce am gasit pe net (cam 12 lei kg). Daca folositi de ceva timp asa ceva, poate aveti o parere. Si atunci scap de corvoada.
Pareri domnu' Arnold?Quote:
Originally Posted by arnoldg
Nr. 3 este ca nu as baga banii in galet de 25 kg pentru acvariul meu de 50 l. MAxim 8-10 kg. Si asta e o informatie importanta, deoarece eu nu am gasit decat la galeti mari cand am sunta la Bucuresti.
Cam asta este.
Multumesc anticipat.
PS Mihai, vreo idee? Tu esti in inima problemei.
Nu cred ca sunt multi care au schimbat sarea, si mai important, sa observe vreo diferenta intre dezvoltarea coralilor/starea pestilor - inainte si dupa.
Producatorii se intrec in descrieri ale produselor, sarea respectiva este mai buna si realizeaza mediul cel mai apropiat de natural, etc, etc, asa ca parerea mea este ca poti sa schimbi marca. Ce poate sa se intample? Sa fie alte concentratii ale elementelor, nu? Cat de mare diferenta? Acum si in ocean se intampla fel de fel si sunt variatii (chiar destul de mari).
Poate sa faci o trecere gradata la noua achizitie, sa amesteci din ambele o perioada, cat mai ai din cea "veche".
Mi se pare ca Profipetul aduce Aquarium Munster, am vazut niste tratamente ultima data cand am fost pe la ei, desi pesti si echipamente specifice pt apa marina nu au mai nimic, si nici nu o sa aduca dupa cum stiu eu, prea curand...
Exista si la un magazin on-line Aquarium Munster Sare Marina 10kg - in jur de 140ron.
Intr-adevar la tine nu se justifica sa iei o galeata de 25kg (cand gasesti), dar uite, chestia te penalizeaza mai tarziu. Sau mai astepti nitel - o luna max - sa vezi daca mai aduc...
Concluzie: Fa-ti un acvariu mai mare! :mrgreen:
Eu am schimbat sarea, de la dupla la aquamedic si n-am vazut diferente.La fel zic si eu, poti schimba marca.
Laura, cand ne prezinti acvariul tau?
:shock:Quote:
Nu.Quote:
Originally Posted by LauraP
Dar despre Prodac 8kg=100lei ce parere aveti? dar Sera 20kg=310lei? cam astea 2 tipuri se gasesc si asa cu greu in Brasov si mult mai scumpe ca in buc :( ?
Si eu cu o intrebare: Red Sea Coral Pro a folosit cineva? Ce parere aveti? Merita 22kg la 65EUR?
Eh, de fapt sunt trei intrebari... :mrgreen:
cred ca luna septembrie va pot aduce eu sare de la TETRA. 180 lei / 20kg.
Dupa 2 pagini de discutii nu vad ceva concret,un test ceva.
Acum ca fiecare folositi diferite tipuri de sare haideti sa facem niste teste la apa schimbata sa vedem si noi sau cel putin sa ne facem o parere asupra calciului, magneziului si kh-ului.
Eu unu am folosit Aquamedic si n-am fost multumit, mereu era Ca, Mg si kh-ul mici, desi faceam schimburi regulate si destul de mari.
OK. Eu maine fac teste la Tetra Sea Salt si la Dupla Premium Salt. Din pacate nu am test de Mg.
(Sa stabilim niste conditii, salinitate si temperatura, ca sa avem ce compara. Propun 25grC si 1.026)
Eu as propune la o salinitate de 1023 si 25 de grade, asta ar fi reperul de plecare.
cred ca asta cauti...
http://reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1287118
O am, din pacate acolo n-am gasit nimic despre tetra, dupla si multe altele de la noi, chiar va este asa greu sa va testati sarea?
Pai la Tetra, cel putin la mine valorile la 1.025 si 26 grade sunt Ca=420ppm, Mg=1080ppm, masurate cu testul JBL Ca+Mg. KH nu am valori credibile, trebuie sa iau un test nou. pH~8.2, mai exact cand voi primi pH-metrul ;) .
Zilele astea voi pune la Articole si un calculator in Excel pentru echivalenta in salinitate si temperatura, necesar la schimburile de apa si la schimbarea salinitatii apei din bazin, in cazul in care e necesar.
Nicu, cred ca m-am prostit la cap... De unde oi fi scos eu 1.026 nu stiu....
1.023 e o valoare de bun-simt...
Oricum o sa mai pastrez cate un pic de sare si poate ne vedem mai multi candva in Bucuresti cu diferite mostre de sare sa testam cu aceleasi teste (aduc eu testele mele, daca vreti) si poate aduce cineva si un refractometru, ca se impune.
Peste o saptamana, maxim doua trebuie sa vina si refractometrul si atunci va pot ajuta. Pana una-alta ia vedeti daca va place programelul.
Nu aveam ce face asa ca mi'am ocupat timpul cu un test la sare Tetra tot cu Mg+Ca de la JBL si mi'a dat Ca=420 si Mg 1180 la o temperatura de 26 grade cu salinitate de 1.025.
Cu ce ai masurat salinitatea? Aici apar diferentele, cred...
Mie la testul Mg+Ca mi-au iesit 15 picaturi, iar la Ca au intrat 21 picaturi. Rezulta Ca=420ppm, iar Mg= 1500-420=1080ppm.
Oricum ar fi, e clar ca Mg e mai putin decat ar trebui (1285ppm). Ma gandesc cat o fi iod si strontiu... partea buna este ca se poate imbunatati, cel mai usor cu MgCl2.
Imaginea despre sarea Tetra incepe sa se contureze, unde mai pui ca putinul ala mai scade si in bazin.......
Salininatea am masurat'o cu Hydrometru de la Hobby
Ai acces la un refractometru?Quote:
Salininatea am masurat'o cu Hydrometru de la Hobby