PDA

View Full Version : De ce legare in paralel si nu in serie?woolphy
23-04-2008, 00:21
Azi mi-am confectionat primul meu capac :lol: si inainte de a ma apuca sa fac instalatia electrica am testat-o :?: . Spre surprinderea mea (si spre rusinea mea ca nu stiu fizica elementara :oops: ) am descoperit ca tuburile fluorescente nu pot fi legate in serie decat in paralel.

Poate sa imi explice cineva de ce? Becurile normale daca sunt legate in serie functioneaza normal iar daca sunt legate in paralel functioneaza la o parte din intensitate. Tuburile fluorescente daca sunt legate in paralel functioneaza normal :idea: (nu am fazut sa fie intensitatea mai mica decat cand le-am legat separat pe fiecare) iar daca sunt legate in serie devin adevarate stroboscoape. Deci, de ce? Fenomenul fizic ma intereseaza (legaturi intre putere / intensitate / amperaj / voltaj / etc, cat mai concludent)

Mentionez ca sunt tuburi T8 cu droser electronic.

Stranger
23-04-2008, 07:42
am descoperit ca tuburile fluorescente nu pot fi legate in serie decat in paralel.

Poate sa imi explice cineva de ce? Daca le legi in serie (de ex. 2 tuburi de 20Watti la o iesire de 20 de Watii) creste (se dubleaza) rezistenta tuburilor la trecerea curentului, scade (se injumatateste tensiunea ) si devine insuficienta pentru aprinderea lampii. Trebuie sa ai la iesirea din convertor consumul pe care-l poate furniza. Poti sa legi in serie sau paralel la o iesire care furnizeaza de ex. 40 de Watti, 1 tub de 40, 2 de 20 sau 4 de 10 Watti.

Becurile normale Alooooo! Toate becurile sunt normale! Cand e vorba de informatii este daunator sa folosesti cuvinte sau exprimari care pot fi interpretate in fel si chip.

daca sunt legate in serie functioneaza normal iar daca sunt legate in paralel functioneaza la o parte din intensitate. ;new38 Nu nu, asta-i invers. Daca le legi in paralel si scade intensitatea luminii inseamna ca nu furnizeaza sursa suficienta energie. Daca exista suficienta energie, la legatura in paralel va fi egala intensitatea luminii, daca vor fi de acelasi tip si vor avea aceeasi putere, cu unele exceptii neglijabile in cazul acesta. (Vechimea lampilor si orele de functionare, de ex.)
Tuburile fluorescente daca sunt legate in paralel functioneaza normal :idea: (nu am fazut sa fie intensitatea mai mica decat cand le-am legat separat pe fiecare) iar daca sunt legate in serie devin adevarate stroboscoape.
Deci, de ce? Fenomenul fizic ma intereseaza (legaturi intre putere / intensitate / amperaj / voltaj / etc, cat mai concludent)
Si altceava? Doar atat? O lucrare de bacalaureat, ceva, nu doresti? :lol: :grin: :lol:
Scuza-ma ca-s dobitoc, dar ca sa-ti explic amanuntit ce doresti sa stii ar trebuii sa tastam vreo doua ore la intrebari si raspunsuri.
Nu zic ca nu mi-ar face placere, dar tre sa castig niste bani azi.

razvan
23-04-2008, 12:20
si acum , fireste, o intrebare fireasca ..
te referi la aprinderea neoanelor cu circuite electronice, sau cu circuit clasic, cu droser si starter?

strofos
23-04-2008, 13:10
@stranger - eu as pastra articolul, stiu destui care si-au prins urechile in neoane si vad ca si tu le cam incurci: tensiunea se masoara in Volti iar puterea in Wati, iar legatura intre ele este P = U * U / R - ceea ce ma face sa cred ca 2 * 20W nu e egal 1 * 40W in termen de neoane.


@stranger - exista becuri cu descarcare care folosesc acelasi principiu ca neonul; sunt mai puternice dar necesita un fel de drosere ca sa se aprinda.

LE. am sters explicatia pt ca am aberat absolut demential.

Silvester
23-04-2008, 14:53
Stanger a explicat bine...asa pe intelesul tuturor ... de fapt este vorba de legea lui OHM I = U/R care neglijind componentele capacitine si inductive si in curent alternativ suna cam tot la fel...
Pt cei care stiu ca legea lui OHM inseamna :"fii tu om cu mine ca sunt si eu om cu tine..."a fost una din cele mai intuitive explicatii... :mrgreen:
Pt cei mai "pretentiosi" droselul electronic este o sursa in comutatie cu randament de cel putin 80% ce e capabila sa livreze la iesire o tensiune U si un anumit curent maxim I .In cazul in care se depaseste curentul maxim de iesire, normal ca neonul(neoanele) nu vor lumina normal deoarece conform P=IxU , curentul crescind , tensiunea scade ,deoarece puterea nu poate creste (in cel mai rau caz se arde droselul).

Silvester
23-04-2008, 15:14
Raspuns pt Razvan ...Stanger a pomenit la"iesirea din convertor" adica drosel electronic...
Este de preferat folosirea droselelor electronice datorita randamentului mare care il au ...problema cu ele este adaptarea perfecta cu sarcina(tubul in speta) . Folosirea droselelor clasice care se cheama si "balasturi"asigura o adaptare usoara cu tubul dar sunt bune pt cei cu buzunarele mai mari deoarece fiind in circuit in serie cu tubul, sunt strabatute de acelasi curent de sarcina.
Deci pt un tub de 40w mai consuma si balastul inca aproximativ 40w deci in total aproape 80w...aviz amatorilor :mrgreen:
Ps:Pt cei care nu cred inmultiti tensiunea masurata la bornele droselului cu "virgula" curentul din circuit sau mai simplu pune_ti mina pe el si vedeti cam cita caldura degaja... si degaja nene...mita mea doarme pe capacul de la acvariu stie ea de ce ;)

Stranger
23-04-2008, 16:20
@stranger - eu as pastra articolul, La care articol te referi cand scrii ca l-ai pastra? Sau folosesti cuvantul "Articol" in loc de "Post"?

stiu destui care si-au prins urechile in neoane si vad ca si tu le cam incurci: tensiunea se masoara in Volti iar puterea in Wati, iar legatura intre ele este P = U * U / R - ceea ce ma face sa cred ca 2 * 20W nu e egal 1 * 40W in termen de neoane.
Adica: puterea= tensiunea x tensiunea : rezistenta? Asta-i vreo inventie de care n-am auzit eu inca?

Neoanele fac lumina prin descarcare in gaz (lumina produsa de neoane nu este mereu aprinsa ca la becuri normale ci baleaza cu o frecventa mai mare decat poate ochiul sa observe) Adica cu frecventa tensiunii alternative de la reteaua de distributie, care are ca. 50Hz. 1Hz=1 ciclu /sec. sau, la convertoarele (droserele) electronice, cu frecventa si tensiune mai inalta

de aceea pentru aprinderea lor se folosesc dispozitive speciale, Adica un miez de fier format din fasii de tabla, ca la transformatoarele de curent sau tensiune, pe care se afla infasurata o bobina de sarma de cupru.

dispozitive care fac urat daca inseriezi mai multe neoane;Aceste dispozitive care, chipurile, fac "urat" daca le inseriezi cu mai multe neoane s-au folosit de cand au aparut, si cei mai multi dintre noi au inca instalatiile astea pe tavanele birourilor. Mana sus cei la care fac neoanele "urat"!? Daca face "urat" este pentru ca nu-i fixat droserul ca lumea si vibreaza o data cu toata tablaria lampii si nu pentru ca s-au legat 2 tuburi in serie cu droserul.

o posibila solutie e sa pui droser-neon-droser-neon in serie desi nu bag mana ca va merge Nici nu te-as sfatui, pentru ca asta nu functioneaza garantat.
Cele doua drosere ar da tensiunea dubla celei necesare aprinderii lampilor, deci si puterea dubla si s-ar praji urgent filamentele.
@stranger - exista becuri cu descarcare care folosesc acelasi principiu ca neonul; sunt mai puternice dar necesita un fel de drosere ca sa se aprinda. Acest tip de lampi este folsit la ilumunatul public si in incaperi sau hale inalte.
Functionarea tuburilor fluorescente clasice cu bobina de inductie (droser):
La cuplarea tensiunii de retea, aceasta va trece prin bobina si filamentul primului tub, spre starterul cu bimetal.
Acesta fiind rece, se va afla in pozitie deschisa si va limita curentul la valoarea permisa de gazul din tubul starterului, ionizat la aparitia tensiunii intre electrozii sai.
La trecerea curentului intre electrozi se incalzeste bimetalul, se deformeaza si atinge celalat electrod, inchizand circuitul si permitand trecerea tensiunii maxime a retelei spre celalat filament al primului tub cu neon, de unde, in cazul inserierii cu un al doilea tub, trece prin primul filament al celui de al 2-lea tub, spre cel de-al 2-lea starter, care poate fi deja inchis, sau inca nu.
Starea celor doua startere depinde de temperatura dintre electrozii lor si de gradul de sensibilitate al bimetalelor la temperatura, deci oarecum aleatorie.
Indiferent de care starter inchide ultimul circuitul electric, din acest moment curentul este limitat de rezistentele filamentelor, si are influenta directa asupra curentului din droser.

Acesta este construit in asa fel incat sa functioneze cu unul sau 2 tuburi, dar sa permita trecerea unui curent care, la tensiunea de retea de ca. 220 V, sa alimenteze cu energie tuburile a caror putere corespunde cu cea inscrisa pe eticheta sa.

Filamentele se incalzesc si ionizeaza gazul din jurul lor, in bobina se induce un flux magnetic, iar bimetalele starterelor se racesc, unul dintre ele se deschide si intrerupe curentul prin filamente si bobina.
Caderea de tensiune produce in miezul de fier al bobinei un flux (soc) magnetic, care induce in bobina tensiunea inalta necesara ionizarii gazului dintre filamentele tuburilor urmata de trecerea curentului necesar aprinderii lampilor.
Efectul stroboscopic apare ca urmare a stingerii tubului in momentul in care tensiunea atinge valoarea 0, la inversarea polaritatii, si reaprinderii la cresterea valorii tensiunii spre maximul alternantei. Pentru cine n-a aflat inca (sunt foarte multi!) luminozitatea tuburilor cu neon si droser clasic se poate varia intre ca. 25-si 100% cu triace sau tiristoare.

LupeLupino
23-04-2008, 16:44
:thumbleft Asta da "articol" de pastrat! :thumbright

strofos
23-04-2008, 17:04
am sters aberatiile proprii insa raman la anumite afirmatii ca P = U*U / R

andreic
23-04-2008, 17:08
Rugaminte, pe viitor, in cazul in care s-a raspuns deja nu mai editati posturile deoarece raspunsurile ulterioare incep sa nu mai aiba nici un inteles pentru cine nu a urmarit discutia din prima si sunt multi.

Silvester
23-04-2008, 18:48
Stofos s_a speriat degeaba e corect si P=U*U/R din cauza legii lui Ohm cu care mai e' ceva probleme (I=U/R ...P=U*I)...asa pt rigoarea stiintifica :mrgreen:
Ps:Ohm asta paca era neamt sau nu era...oricum pt clarificare e util linkul
http://ro.wikipedia.org/wiki/Legea_lui_Ohm

Stranger
23-04-2008, 20:22
Stofos s_a speriat degeaba e corect si P=U*U/R din cauza legii lui Ohm cu care mai e' ceva probleme (I=U/R ...P=U*I)...asa pt rigoarea stiintifica :mrgreen: P=U*U/R Ce se afla cu ajutorul acestei formule? Cine-i "P" in P=U*U/R ? Are cineva timpul si bunavointa sa ma lumineze si pe mine, pls. :oops:

razvan
23-04-2008, 20:28
puterea - watii ....

Stranger
23-04-2008, 20:30
Nu-i adevarat, Razvane! Puterea o afli inmultind tensiunea cu intensitatea, nu tensiunea inmultita cu tensiunea si impartita la la rezistenta, asta sti si tu, sau nu?
Mai e o chestie si cu puterea reactiva, ca nu consuma lampile in realitate cat scrie pe ele da nu stiu daca are formula asta ceva cu ea.

Silvester
23-04-2008, 20:31
P=puterea unui circuit electric la bornele caruia se aplica o tensiune U stabatut de un curent I ( valabil si pt un circuit de curent alternativ pur rezistiv)
Se rasuceste Georg asta in groapa... :mrgreen: inca o data I egal cu U deimpatit la R deci P= U*I ADICA U*U/R
Ps.Daca suntem in curent alternativ:
Ptot=Pactiva+Preactiva
Puterea reactiva fiind neglijabila pt f=50Hz si inductanta mica a droselului
putem spune ca Ptot=Pactiva unde Pactiva=U*I SAU U*U/R am predat chestiile astea cind eram mai tinar la copii de la liceu... 8)

razvan
23-04-2008, 20:35
(I=U/R ...P=U*I)..

a zis-o silvester aici extrem de corect...

daca intensitatea = uensiunea / rezistenta

inlocuind in formula puterii (p=u*i) => p=u*(u/r) ...

a!! si ca sa se linisteasca "spiritele" cu serie-paralel, poate ACEASTA (http://photo.acvarist.ro/acvarii-schema-neoane-924.htm) va face pace...

Stranger
23-04-2008, 20:37
Si asta nu se afla inmultind tensiunea cu intensitatea?
Ei na, unde-a disparut P=U*U/R ?

Stranger
23-04-2008, 20:41
inlocuind in formula puterii (p=u*i) => p=u*(u/r).
Asa -i ziceti voi mai nou la intensitate? U/R ?
Atunci incep sa inteleg ceva, da nu tot. De ce nu se mai scrie P=U*I ?

razvan
23-04-2008, 20:44
nu zicem noi, reiese din legea lui ohm... ;)
artificii matematice....

Stranger
23-04-2008, 20:49
Bun, atunci pot sa scriu si eu: U*U/R=U*U/R ca suna mai savant si reiese din legea lui Ohm. Ma poate contrazice careva?

razvan
23-04-2008, 20:51
EVIDENT!!!! si indubitabil... ;) o egalitate este o egalitate ...

ce-i misto este ca amandoi (silvester si tu) spuneti acelas lucru, insa cu "cuvinte" putin diferite.. si vorbiti de 2 marimi fizice diferite.... puterea si intensitatea curentului electric.

intensitatea este o marime "de baza" ca sa spun asa, pe cind puterea este una "compusa", in ce s-a discutat pina acum...

lasind aceste ratinamentele de-o parte, discuta pe marginea imaginii puse de mine ?

Silvester
23-04-2008, 20:52
Nu are rost sa ne "incalzim" ramine un artificiu matematic care totusi la descoperit OHM asa ca pace sa fie sa raminem prieteni :lol:
P=U*I

Cu permisiunea maestrului Razvan

http://img128.imageshack.us/img128/1736/schemacb2.th.jpg (http://img128.imageshack.us/my.php?image=schemacb2.jpg)
Daca cetim pe eticheta ca e de pe drosel evident vedem si putem si masura dupa ce aprindem tuburile ca I=0.39Amperi deci puterea P va fi
P=I*U adica 220*.39=85Wati
In realitate calculind exact ne da cca 70Wati ...deci ca sa aprindem doua tuburi de 14w consumam de fapt vreo 70w...traiasca si infloreasca EON SA
Solutia :Drosel electronic de firma ...ca_si scoate banii(din factura de curent) sau in curind LEDurile de mare putere care au randament de iluminare mai bun decit orice tub cu descarcare inventat vreo data...
http://img128.imageshack.us/img128/6435/component1whighbx4.th.jpg (http://img128.imageshack.us/my.php?image=component1whighbx4.jpg)

Stranger
23-04-2008, 20:57
Aaaah, ce ma unge pe suflet ca mai exista formula asa cum o stiam eu d-acu 40 de ani. =)) ;;msn
Hmmm! Acum o sa zica toti ca-s un bosorog conservator. Ptiu!

lasind aceste ratinamentele de-o parte, discuta pe marginea imaginii puse de mine ?Adica? Am vazut imaginea si cred ca-i graitoare.

Silvester
24-04-2008, 11:12
Si schema pt un singur tub ca sa nu mai fie dubii...condensatorul de 2.7mF
se poate exclude...el e introdus pt imbunatatirea factorului de putere(se mai imblinzeste consumul excedentar) in germania se pune ...la rominica se sare peste amanunte "di jenul asta" :mrgreen:
http://img170.imageshack.us/img170/3954/balastgm1.th.jpg (http://img170.imageshack.us/my.php?image=balastgm1.jpg)

razvan
24-04-2008, 15:47
...el e introdus pt imbunatatirea factorului de putere(se mai imblinzeste consumul excedentar)

DA!!!!!!!! in sfarsit isi mai aduce cineva aminte de respectivul condensator si mai ales de notiunea de FACTOR DE PUTERE!!!!

da !!! senil rules !!! traiasca bosorogii !!! traiasca eu si ceilalti de etatea mea si chiar mai mare !!!

imi cer scuze pentru entuziasm, dar "cearta" senililor ma unge pe suflet... !!!!!!!!!!! ;) :mrgreen: :salut new15 new7 =))

Silvester
24-04-2008, 16:08
Usor...usor cu senilii...stii ca eu era s_o patesc :mrgreen: si acum ma mai doare maxilarul =))

vepman
28-04-2008, 05:05
De ce nu mergeti pe un balast electronci care a ajuns sa coste undeva la 8RON si comanda 4X18w sau unul de marca care costa undeva la 70RON ( la fel cu comanda de 4X18w)
Si sincer durata de viata a neonului creste cu pana la 80 %, consumul unui tub de 18W se reduce undeva la 16W cu acelasi flux luminos, si efectul de "stroboscop " dispare in cazul balasturilor eletroncie de buna calitate, timpul de aprindere este sub 0,2 sec pentru balastulde marca .
Deci cum ramane:
P=U*U/R sau :D ?

cos de fi de pe acel balastru magnetic unde l-ati uitat ?
Sau formula de P=UIcos fi ati uita-o ?

Daniel
28-04-2008, 09:06
De ce nu mergeti pe un balast electronci care a ajuns sa coste undeva la 8RON si comanda 4X18w sau unul de marca care costa undeva la 70RON ( la fel cu comanda de 4X18w)
Si sincer durata de viata a neonului creste cu pana la 80 %, consumul unui tub de 18W se reduce undeva la 16W cu acelasi flux luminos, si efectul de "stroboscop " dispare in cazul balasturilor eletroncie de buna calitate, timpul de aprindere este sub 0,2 sec pentru balastulde marca .
Deci cum ramane:
P=U*U/R sau :D ?

cos de fi de pe acel balastru magnetic unde l-ati uitat ?
Sau formula de P=UIcos fi ati uita-o ?Eu am neoane de 30 W, pe balast electronic Vito. Pe masurate, fiecare consuma 19 W, insa intensitatea iluminarii este cu 40% mai mica decat in cazul utilizarii unui droser clasic. Am facut masuratorile acestea la facultatea de fizica, laboratorul de optica.

Silvester
28-04-2008, 12:02
Pai in cazul balasturilor electonice factorul de putere (cos fi) este aproape 0.99...deci cu o buna aproximatie putem spune P=U*I...de asta le recomand in mod calduros...
In rest teoria curentului alternativ e o chestie stufoasa si nu e locul aici de intrat in amanunte mai tari... :mrgreen:
Ps.citeva caracteristici ale ledurilor de mare putere...
- Unghi de vedere de : 125°
- Flux Luminos: 100lm@350mA, 240lm@1000mA
- Curent : 350ma@100 lm , 1000ma@240 lm
- Tensiune : 3.2 V (max 3.8V)
- Temperatura de culoare : 6500K
in plus timp de viata "infinit" fata de tuburile fluorescente si posibilitatea aprinderii si stingerii "soft" ;)

Stranger
29-04-2008, 17:50
Astea toate arata asa de minunat! Dar numai pana se ajunge la pret.

Silvester
29-04-2008, 20:50
Daca te refer la ledurile de mare putere asa e... sunt cam scumpe...cam 10 euro buc dar sunt deabia aparute , se vor ieftini ele...
Oricum , in acvaristica marina au inceput sa se foloseasca cu succes...chiar printr_un program se simuleaza...mersul soarelui pe cer (rasarit amiaza apus)...leduri albastre pt noapte...totul automat ;)

razvan
30-04-2008, 10:29
pina vor deveni convenabile acele leduri, pentru un nano, ia vedeti ...

http://www.comenzi.ro/product_info.php?cPath=19_168&products_id=1472

Silvester
30-04-2008, 11:58
Si varianta profi...baremi ca titlu informativ...
http://www.aquaillumination.com/index.html
sau
http://www.innovativelights.com/solaris-g-36-20k.html

andreic
30-04-2008, 16:21
Lampile alea sunt super destepte, macar si pentru faptul ca se spune ca nu dau caldura aproape deloc. Mai si arata de innebunesti, dar pretul te cam linisteste.