PDA

View Full Version : Programel pt calculat parametrii unui acvariu



Zytahar
07-11-2007, 16:30
Ca tot am inceput sa facem visual basic la facultate, m-am gandit sa fac un programel pt calcultat dimensiunile unui acvariu in functie de volumul dorit. Ce-a iesit se gaseste la adresa:

http://www.up1.0freehosting.com/uploadf/download.php?file=107d3c9637f75f9f31b10f4eca91bc53

As vrea sa-mi spuneti daca ar fi lume interesata sa dezvoltam programu, sa mai adaug si alti parametri, de ex lumina in functie de volum, suprafata, plante/fara plante, etc.

Daca da, astept si alte propuneri despre ce ati vrea sa contina si eventual niste linkuri catre locurile de unde pot lua informatiile necesare.

Daca nu, scuze de deranj :bounce .

Odata terminat, toata lumea o sa aiba acces la el (adica o sa fie gratuit ;) ). Poate chiar o sa fie pus pe acvarist.ro daca va iesi ceva ca lumea.

TBC
07-11-2007, 16:35
Daca te uitai, mai atent pe site!
http://www.acvarist.ro/calculator-volum-acvariu.php

Poti sa incerci, sa faci unul mai bun. Bafta!

Zytahar
07-11-2007, 16:39
m-am uitat cu atentie, stai linistit. asta face exact invers, calculeaza dimensiunile in functie de volum. si ma gandeam sa fac un executabil pe care sa-l aiba cine vrea pe calculator.

TBC
07-11-2007, 17:09
Am inteles!

Juwel
07-11-2007, 17:15
Felicitari Zyathar pentru initiativa. Nu te opri, orice produs care vine in ajutorul nostru este binevenit.
Daca poti face si o optiune legata de volumul efectiv, net, calculat pe baza volumului brut ar fi ok. Adica luat in calcul macar nivelul de umplere (o variabila "cati cm sub marginea de sus a geamului?") si grosimea substratului pe o medie intre fata-spatele acvariului.
Eu m-am mai luptat cu o problema: vreau substrat, cat sa cumpar ca sa acopere fundul acvariului pe o inaltime de 8-9 cm in spate si 3-4 cm in fata, in panta? Aici volumul calculat trebuie sa tina seama greutatea specifica a nisipului/pietrisului, ca sa stii la un volum de x litri ce cantitate in kg imi trebuie? Bineinteles, astea sunt probleme pe care nu le ai toata ziua si tin in special de acvariile medii si mari, la unul de 18 litri nu au rost astfel de discutii. Dar atunci cand ai aceste probleme, bine ar fi sa le poti rezolva rapid.
Ca dovada eu am calculat un volum de minim 25 litri, la magazin mi-au zis ca imi trebuie 40-50 kg iar acasa am constatat ca am folosit aprox. 35 kg. Astfel ca am ramas cu 15 kg de substrat la care ma uit cum sta in sac.

PS Simpatica interfata cu ujtilizatorul.

Zytahar
07-11-2007, 18:30
update

http://www.up1.0freehosting.com/uploadf/download.php?file=fb97e039158e2bdd833e46462cd181f4

acuma calculeaza si lumina necesara in fc de volum si suprafata si plante. informatiile le-am luat din articolul despre neoane scris de lupul-sur.

in legatura cu volum brut - volum net as putea face asa: consider ca ce introduce utilizatorul e volumul net si mai adaug la inaltime un nr n de centimetri. astfel, inaltimea va fi un pic mai mare decat latimea. si pot afisa si volumul brut al acvariului, calculat cu inaltimea finala. problema e cat sa adaug la inaltime ca sa aiba un aspect placut. eu am facut niste masuratori acasa si cred ca adaugand cate un cm pt fiecare 5-6 centimetri din inaltimea initiala ar arata bine. oricum, mai astept si alte pareri, calculele pot fi modificate ft usor.

am sa ma gandesc sa vad ce sa fac si cu substratul, aici eventual ar trebui calculata si panta ca apoi sa calculez volumul, ma rog, am sa ma gandesc oleaca si iar spun, astept sugestii de la muuuuulta lume :grin:

cat despre interfata, traiasca paint! ;)

andreic
07-11-2007, 18:46
Eu m-am mai luptat cu o problema: vreau substrat, cat sa cumpar ca sa acopere fundul acvariului pe o inaltime de 8-9 cm in spate si 3-4 cm in fata, in panta? Aici volumul calculat trebuie sa tina seama greutatea specifica a nisipului/pietrisului, ca sa stii la un volum de x litri ce cantitate in kg imi trebuie?

Calculul il gasesti aici (http://www.dennerle.de/en/HG09UG04.asp) , bifezi si optiunea DEPONIT MIX calculation si vei afla si care este necesarul pentru un incalzitor de substrat.

Rattle
07-11-2007, 19:48
Pai calculul e destul de simplu si bineinteles aproximativ :mrgreen: :

Se calculeaza volumul substratului V= L x (H+h)/2 x l x 1/1000, unde:
L= lungimea acvariului
l= latimea acvariului
H= inaltimea substratului la peretele din spate al acvariului
h= inaltimea substratului la peretele din fata al acvariului
Valorile sunt in centimetri, iar volumul este in litri.

Greutatea G=V x 1,5, unde 1,5 este greutatea specifica aproximativa in stare uscata a nisipului 0-3mm, in kg/dm3. G este exprimat in kg.

Zytahar
07-11-2007, 20:15
da, dar sta numai pt nisip, tre sa vad si pt pietris fin si pietris mai mare. multumesc de informatii, o sa le introduc in program :mrgreen: . eu ma gandeam sa masor volumul unui kg de nisip si apoi, dupa mai multe masuratori sa fac o medie aritmetica si sa vad cam cate kg ai nevoie pt un volum dat. si la fel as face pt pietris.

Juwel
07-11-2007, 21:49
Cred ca gasim pana la urma greutatea specifica si la pietris, dar cred eu ca e bine sa stie omul macar aproximativ la ce sa se astepte, cam cat are de cumparat. E neplacut sa iei prea putin, si trebuie sa te duci a doua zi din nou dupa marfa, iar daca e prea mult iar e nashpa.

Eu zic ca daca faci cu 1,5 cum zice rattle e ok. O sa aiba o eroare oarecare, dar nu-i bai ca nisipul nu se da la farmacie....


PS Merci de link Andreic. Deja am luat substrat, si cum vezi mai sus, la o medie de 5-6 cm, vreo 35 kg. Asa am folosit si eu, bun calculul.

master_alexut
07-11-2007, 22:39
e ok,dar de cele mai multe ori se pleaca de la o dimesiune dorita si se vrea volumul de apa,ca observatie parca latimea este cam mare am obs ca este egala cu inaltimea luand foarte mult din lungime.Eu vreau un acv de un metru , se ajunge undeva la 250 litrii pt asta.
Initiativa buna poate se mai abdateaza ceva diverse optiuni si e bun la casa omului, mie mi-a placut.

seba
08-11-2007, 00:18
@Zytahar
Considera acest post ca un raspuns la intrebarea ta de deschidere.
Nu te sfii sa introduci si tematica unor calculatoare existente aici sau in alta parte, nu strica o culegere o sintetizare si o prezentare uniforma a unor lucruri inprastiate. In acest scop (daca esti dispus) ai pe mail <Zytahar@yahoo.co.uk> un mic esantion de calculatoare importante, eu zic ca nu strica sa le avem ( sau sa le ai ) pe toate la un loc. . In ceea ce priveste conditionarea "daca va iesi ceva ca lumea" , stai linistit, tu ai grija sa iasa bine "matematica", si daca nu iesti multumit de cum arata haina eu unu sunt la dispozitia ta.

Zytahar
08-11-2007, 15:11
@master_alexut
Da, asa-i, inaltimea este cat latimea, asa am citit pe undeva ca asta ar fi formula "standard" ca sa-i zic asa. Evindent, asta a fost doar un pretext ca sa incep calculatorul. Dar, pot face si altceva, de ex cum spuneai si tu, daca vrei un acvariu de o anumita lungime, sa introduca utilizatorul lungimea dorita si un volum aproximativ si sa-i calculeze celelalte laturi astfel incat sa arate cat mai placut. Am luat la cunostinta problema ridicata de tine si ma voi conforma ;)

@seba
multumesc de calculatoare, am sa ma documentez si am sa le analizez in amanunt sa vad cum le folosesc. ma bucur ca se implica macar cativa ca sa am cu cine ma sfatui.

Zytahar
08-11-2007, 16:35
da, m-am gandit cum sa fac sa gasesc dimensiunile unui acvariu avand lungimea, latimea sau inaltimea data. ar trebui o formula totusi. are careva vreo idee, dintre cei care poate au mai construit acvarii? master_alexut, tu cand ai vrut acvariu cu latura de 1m, te-ai gandit si ce volum ai vrea? ca asa cineva ar putea introduce o lungime si un volum, dar volumul sa fie prea mic si apoi acvariul sa aiba niste dimensiuni care sa-l faca sa arate urat. cum ati zice sa fac? as putea face mai multe variante, pt un volum dat sa folosesc mai multe formule si sa obtin dimensiuni diferite, afisate toate separat.

Rattle
08-11-2007, 18:46
Mai, daca vrei sa faci ceva interesant, fa un program in care sa-i dai dimensiunile pe care le doresti la acvariu si sa-ti spuna programul ce volum reiese brut, cat net, cat substrat, variante de taiere (cu dimensiuni, inclusiv spatiu 1mm lasat pentru silicon intre) a geamurilor pentru cei care vor sa-si faca singuri acvariul, cu fundul intre laturi (pentru acvarii mai mari de 200l), cu laturile pe fund, grosime geam laterale, geam fund (daca trebuie dublu sau nu) etc, chestii folositoare... eventual adrese geamgerii, preturi etc.

Si atunci toata lumea o sa-ti multumeasca :bounce .

van
08-11-2007, 19:00
Ceva de genul asta :http://companie.go.ro/Accesorii/Dimensiuni.html

DanIonita
08-11-2007, 19:07
Ceva de genul asta :http://companie.go.ro/Accesorii/Dimensiuni.html
La mine nu functioneaza acele calculatoare... :? ...sau nu stiu eu sa le folosesc?

van
08-11-2007, 19:11
ai mai multe posibilitati de calcul , la mine merge , in functie de volum ,de lungime ,de latime etc .
si iti da si grosimea sticlei si chiar cum va arata acvariul + foile de sticla de care ai nevoie

Zytahar
09-11-2007, 16:43
nici mie nu-mi merge calculatorul ala... sau nu stiu sa-l folosesc. intre timp (noaptea mai exact) m-am gandit si eu sa adaug posibilitatea sa introduca utilizatorul dimensiunile si sa calculeze volumul brut. e buna idea cu grosimea sticlei, eu nu ma gandisem, multumesc. cat despre geamgerii, de unde sa stiu unde se poate procura in fc oras sticla?

ma apuc acuma sa modific si sa adaug din optiunile cerute.

van
09-11-2007, 18:23
Cred ca nu merge numai in explorer ,Dan Ionita stie mai multe !?

Rattle
09-11-2007, 18:24
:grin: Treaba cu geamgeria era doar o chestie optionala, mai bine zis un ghid estimativ. Dar in fine, asta pentru versiunea 2.3 :mrgreen:. Oricum, erau niste sugestii, nu esti obligat sa le respecti ;) .

Zytahar
09-11-2007, 18:57
daca ar scrie cate un user din fc oras de pe forum cateva adrese, as putea punu in program, doar nu e greu:) da ar trebui sa se intereseze lumea despre geamgerii si adresele lor. oricum, astept adrese, eu am sa le bag in program si eventual updatez mereu cand mai primesc adrese.

Zytahar
13-11-2007, 16:04
update:

http://www.up1.0freehosting.com/uploadf/download.php?file=26e705d0d1f55453b66f3d2fa3367ca6

acu se poate calcula si volumul in fc de dimensiuni. am mai adaugat la calculul de dimensiuni dupa volum ceva: am crescut inaltimea cu inaltimea/6. practic, utilizatorul introduce volumul net dorit iar dimensiunile dorite sunt calculate, doar ca la inaltime se mai adauga acel numar ca sa ramana acea margine de sus in care nu este apa. la fel pt calculul volumului in fc de dimensiuni, volumul net se calcleaza cu lungimea si latimea date de utilizator, iar la inaltime se scade inaltimea/6.
problema e cu aceasta variabila, inaltimea/6. nu stiu daca e placut la ochi sa adaug sau sa scad inaltimea/6 sau in loc de acel 6 sa fie alt numar, asa ca astept pareri.

fr0g
13-11-2007, 16:30
nu stiu daca a zis cineva ceva de genul.
un combo box cu tipul de lipire/imbinare (cred ca is 3 uzuale, veteranii te pot ajuta banuiesc), grosimea sticlei si ca rezultat dimensiunile sticlei care tre sa le ceri de la taiat.
eventual la selectie lipire o mica schema grafica cu imbinarea, intr-o alta fereastra.

Zytahar
13-11-2007, 20:13
parca a mai pomenit cineva ceva de sticla, da pun si despre sticla, bine ca mi-ai amintit.

update nou:

http://www.up1.0freehosting.com/uploadf/download.php?file=2adcdfc5d08bd43193ea58179efbbe77

in noua... "versiune" :lol: butoanele se activeaza in functie de calcul si de datele introduse pt calcul. astfel, daca datele nu sunt numere, primul buton de calcul nu se activeaza. abia dupa ce sunt introduse numere se activeaza. iar cel de-al doilea buton de calcul (cel pt lumina) se activeaza doar dupa ce este efectuat calculul volumului sau a dimensiunilor. pt a ajunge la calculat lumina trebuie sa stii ce acvariu vrei (logic, nu?), iar restrictiile astea tocmai asta fac.

inca astept sugestii si raspunsuri la problemele ridicate. intre timp, am sa mai adaug ce pot si ce ma pricep, eventual am sa ma ocup de problema substratului si a grosimii sticlei.

Adrian_Mani
13-11-2007, 22:38
Vin si eu cu o idee. Poate ar fi bine ca dupa calculul volumului si al cantitatii de lumina necesare, sa dea si variante de folosire a neoanelor tinand cont de putere si lungimea acestora. (18W - 61 cm, 30W - 90 cm 35W - 120 cm. la T8. Sper sa nu fi gresit dimensiunile). Si mai bine ar fi sa avertizeze la lungimea improprie folosirii la capacitate maxima a neoanelor avand in vedere ca daca faci un acvariu cu lungime de 115 cm nu poti sa pui neon de 35W ca e lung, iar daca pui de 30W capetele acvariului nu vor fi iluminate suficient.
Sper sa fi fost de folos. Mult succes.

Andariel
06-07-2008, 18:23
Link-ul nu functioneaza

Silvio
29-08-2008, 09:29
Ceva mai interesant ar fi sa faci o baza de date cu speciile de pesti clasificate pe familii, sa poti alege in program pestii, si sa-ti spuna compatibilitati, cati pesti poti baga in acvariul respectiv... dar asta ar lua mai mult timp...

barosanu
29-08-2008, 10:06
Link-ul nu functioneaza! :!:

polsen_h
29-08-2008, 12:08
Foarte interesanta aplicatia(din cate am citit), din pacate nu am reusit sa descarc programul, toate link-urile din topic sunt invalide :cry:

Decamio
29-08-2008, 19:28
Eu nu-mi dau seama cum se foloseste :oops:

mmaxalb
01-09-2008, 20:16
de ce va complicatii cu factori de siguranta si ale chestii
http://companie.go.ro/Accesorii/Dimensiuni.html
acilea este ceva destul de bun direct nu trebuie descarcat nimica [mai intra cite un spam sau alte alea dar sunt slabute] si merge perfect

Nick-tmuseru
01-12-2008, 14:20
vreau si eu sa vad aplicatia asta sunt curios ce stie sa faca pentru ca tocmai m-am pus sa dezvolt ceva de genul in c++ ce am invatat pe la sc dar vreau sa vad intai ce poate asta, sa stiu daca merita sa ma chinui.

2Fast
01-12-2008, 15:24
Nici eu nu am reusit sa accesez linkul dar in cazul in care nu e asa, a-s recomanda ca si calculul necesarului de lumina sa se faca dupa raportul Lumen/Litru si nu Watt/Litru.Dupa parerea mea este mult mai apropiat de realitate acest calcul (Lumen/Litru) deoarece sunt neoane care la 30w (de ex.) degaja o cantitate de lumina mai slaba si altele tot la 30w (de ex.) au o lumina mai puternica.