PDA

View Full Version : rezistenta sticlei



dns7ate
24-12-2006, 03:07
:scratch cred ca acest subiect ii intereseaza pe toti ce care vor sa-si faca un acvariu, este foarte important de stiut care este volumul maxim la care rezista o sticla de o anumita grosime , ca sa nu ne trezim ca avem un acvariu de 120litri din sticla de 4mm(am citit pe forum)...
Asa deci,, cine se pricepe sa se pronuntze, va multzumesc... :fish :nemo :fish :nemo PDT_Armataz_01_34

Nicu Iuja
27-12-2006, 01:38
din geamul float de 10 mm se pot face in siguranta acvarii de pana la 400 litri

nrvant
20-03-2007, 20:24
Ce forma trebuie sa aiba un acvariu pt a solicita cat mai putin sticla, sa existe cat mai putina tensiune.
Baza trebuie sa fie cat mai patrata? Inaltimea cat mai mica?

Anturaju
20-03-2007, 21:17
Inaltimea sa fie mai mica....cred eu. Oricum e logic, cu cat e acvariul mai mic cu atat presiunea asupra sticlei este mai mica. Niste intaritoare bine plasate sa ajute la disiparea presiunei pe toata suprafata sticlei si nu numai intr-un loc, asa numita "burta", sunt oricand binevenite.

ady
21-03-2007, 00:02
pina acum am avut 2 incidente cu apa in casa....
1 din cauza siliconului prost (probabil erea etansant bagat in tubul de adeziv)
s a desprins perete frontal de lateral dreapta...
2 peretele spate s a desprins de fund din cauza presiunii care impinge cel mai tare in partea de jos...
Din primul incident am invatat ca poate era mai bine ca peretelel lateral sa aiba grosimea mai mare ,in felul asta suprafata lipita ar fi fost mai mare si nu ar fi cedat asa usor (1 luna dupa lipire)
Din incidentul nr 2 am concluzionat ca acvariul in cauza ar fi fost bine sa fi avut fund dublu(deci o suprafata mai mare de lipire) Acvariul in cauza a cedat dupa 8 ani
Grosimea (dupa mine)nu e importanta din cauza ca apa va rupe in 2 geamul din fata acvariului...
Motivul pentru care se cere sticla groasa e marirea suprafetei de lipire.
Desigur nu vom face acvarii de 200l din sticla de 4
De o vreme incoace ma roade ideia peretilor laterali dubli...
unul intre geamurile fata spate si unul peste cele 2
Din pacate nu am auzit nici un fel de reactii la ideia asta deci ma abtin sa dau sfaturi in sensul asta
Personal cred ca am sa incerc

Solaris
21-03-2007, 16:06
Grosimea (dupa mine)nu e importanta din cauza ca apa va rupe in 2 geamul din fata acvariului....
nu prea pricepusi ce vrei sa zici cu asta :shock:


De o vreme incoace ma roade ideia peretilor laterali dubli...
unul intre geamurile fata spate si unul peste cele 2
cum vine asta?


Motivul pentru care se cere sticla groasa e marirea suprafetei de lipire.

motivul este presiunea apei asupra sticlei nu a siliconului :!:


PS. da detalii despre dimensiuni si tipul de silicon folosit si exprima-te mai coerent. ;)

Johnny
22-03-2007, 01:15
Ca sa raspund la intrebarea topicului :
Din geam de 1,2 si 3 mm nu se fac acvarii , iar sticla de 1 si 2 mm nu stiu sa se gaseasca de cumparat.
Asa ca incepem de la 4 mm in sus :
4 mm - acvarii pana la 50 L
6 mm - acvarii pana la 100 L
8 mm - acvarii pana la 200 L
10 mm - acvarii pana la 500 L si chiar peste daca se pun intaritoare pe lateralele lungi si chiar si intaritoare pe latimea acvariului , lipite de cele pe lungime, sa se formeze un H sau daca acvariul e lung chiar ceva care sa aduca cu o scara
Din sticla de 12 mm putem urca pana pe la 700 L
Din sticla de 15 mm cred ca merge si pana la 1500 L
Din sticla de 19 mm am vazut bazin de 2000 L
Dar de la 10 mm in sus pretul sticlei se dubleaza.Cea de 12 e cam dublu cele de 10 , cea de 15 dublu celei de 12 si cea de 19 aproape dublul celei de 15.
Pentru sticla de mai groasa de 19 mm , se recomanda lipirea fasiilor de geam cu o rasina speciala ,astfel din doua foi de 10 mm sa faci o foaie de 20 care se pare ca ar fi mai rezistenta decat o singura foaie cu aceeasi grosime.Problema e ca rasina costa foarte mult(40 E mp) si numai cine are bani de aruncat poate face asa ceva ;)

Daniel
22-03-2007, 09:58
Rasina speciala...Te referi cumva la balsamul de Canada utilizat de catre producatorii de echipament video si foto?

lupul-sur
22-03-2007, 16:46
Da

maryuss
02-05-2007, 01:04
Ce parere aveti despre geamul duplex care are o "folie" (sau poate aia e rasina) intre foile de geam. Se gaseste si nu e cu mult mai scump decat geamul de aceeasi grosime. Eu am un acvariu de 350 l facut din duplex de 9mm (2x4mm geamurile + ~ 1mm rasina) care rezista excelent. In eventualitatea spargerii geamului se presupune ca nu ar curge apa datorita foliei.

Anturaju
03-05-2007, 21:43
Geamul nu se sparge ... crapa. Da acel geam ofera o protectie deosebita. Cat e metru patrat?

Juwel
03-05-2007, 23:12
Am si eu aceeasi curiozitate referitor la duplex: cat e mp si unde se gaseste?

oviliv79
03-05-2007, 23:42
ma bag ca musca :lol: ...dar am auzit de la cineva ca duplexu' numit de unii ,laminare, ar fi cam la 30 euro m2....

romelian
05-05-2007, 19:00
Nu e laminare,e securizare.Se lipesc doua sau mai multe coli de sticla de grosime variabila una peste cealalta pentru rezistenta antiefractie.Se face la orice geamgerie care se respecta.De exemplu am vazut in BCR din Arad la ghiseul de plati MoneyGram un geam facut din sticla de 4 de 6 si de 8 mm suprapuse,astfel ca grosimea totala ere undeva la 4 cm.Erau vreo 8 sau 9 foi.Claritatea lasa foarte mult de dorit.Pretul e variabil,dar se invarteste pe undeva pe la 50-60 ron pe metru patrat.

maryuss
08-05-2007, 16:18
Romelian imi pare rau ca te contrazic. Claritatea geamului meu este perfecta desi sunt 2 foi de geam de 4mm si acea rasina intre ele. Pe metrul patrat de geam am dat 92 ron de la cristal brad.

Scrat
22-05-2007, 15:56
imbinarea sticlei cum s-o fac ? care parte cu care s-o lipesc ??

si ce zicetzi de adezivu folosit pt lipirea parbrizelor ... e tare . e negru :( oare ar fi bun ?

bogayman
22-05-2007, 16:08
Mai omule... sunt tuburi de silicon special pt acvarii... iti mai repet: Nu fa tu pt prima data un acvariu de 300L ca nu e de bine...

Cauta : "Bison" "Den Braven" si mai sunt firme de silicoane (astea le stiu eu)..

Uite aici niste articole:
http://www.kokosgoldfish.com/BuildAnAquarium.html
http://www.garf.org/140.gallon.html

romelian
02-06-2007, 23:57
@maryuss,dragule eu m-am referit la claritatea sticlei de 4-5 cm de la ghiseul respectiv,nu la sticla de 9mm pe care o ai tu la acvariu. :)

nrvant
24-07-2007, 22:23
Pt urm acvarii e nevoie de intarituri ceva? Dimensiunile sunt corecte? ma refer la baza.

Sticla de 10

1. 80x55x55=242 brut
lat mici 2x 55/55
lat mari 2x 80/55
baza 1x 80/57,5

2. 100x45x40=180 brut
lat mici 2x45/40
lat mari 2x100x45
baza 1x100/42,5


E obligatoriu sa fie sleuite marginile? Scopul slefuirii e sa nu ne taiem la maini sau sa fim siguri ca avem 90 grade?

Cat costa operatia de slefuire?

andreic
25-07-2007, 00:13
Slefuirea din cate stiu eu este 3 euro/ml.

Necroshine
25-07-2007, 09:18
Pt urm acvarii e nevoie de intarituri ceva? Dimensiunile sunt corecte? ma refer la baza.

Sticla de 10

1. 80x55x55=242 brut
lat mici 2x 55/55
lat mari 2x 80/55
baza 1x 80/57,5

2. 100x45x40=180 brut
lat mici 2x45/40
lat mari 2x100x45
baza 1x100/42,5Nu ai nevoie de intarituri.
Dimensiunile sint corecte.

E obligatoriu sa fie sleuite marginile? Scopul slefuirii e sa nu ne taiem la maini sau sa fim siguri ca avem 90 grade?Daca vrei sa nu te tai in margini le poti slefui c-o piatra de polizor sau cu ceva de ascutit cutite :mrgreen: . Daca vrei sa obtii margini estetice platesti slefuirea la geamgiu (asta in cazul in care geamgiul are scule de slefuit meseriase).
Daca taietura este corecta nu e nevoie de slefuire. Daca taietura prezinta "umflaturi", trebuie slefuite.

stefanutz
19-02-2009, 13:56
Desi topicul este vechi, postez aici, pentru a nu deschide unul nou .

Am vazut ca spuneati mai sus cum ca sticla de 10 merge pana la 500 l, chiar mai mult cu intarituri .

Aseara mi-am umplut prima data noul acvariu de 250 l (100x50x50cm) aproape de tot (au mai ramas ~ 3 cm, si a facut un burtoc destul de mare . Ii normal ?

Oricum, am comandat azi 2 fasii de 97 cm lungime (5 cm latime) si una de 47,5 cm lungime (5 cm latime), din sticla de 10 pentru intarituri tip "H" .

Cu stima

andreic
19-02-2009, 14:52
Daca ii pui 2 intaritoare longitudinale nu vei mai avea nici o problema. Intaritorul transversal este inutil.

bazil88
19-02-2009, 15:11
Confirm ce spune Andreic, am acvariu cu dimensiunile identice cu ale tale, tot din geam de 10 mm si am doar doua intaritoare longitudinale fara cea transversala, nu face nici un pic de burta . Eu nu spun ca strica sa montezi si transvesala dar nu este necesara si te va incurca mai mult decat te gandesti.

gabimax
06-12-2009, 14:24
Am gasit intr-un normativ de constructii valorile rezistentei sticlei. Se poate calcul usor si pentru acvarii. Sper sa pot atasa poza cu tabelul.
http://photo.acvarist.ro/acvarii-rezistenta-sticla-5176.htm

Rattle
08-12-2009, 10:18
Tabelul ala nu ajuta la mare lucru, decat daca pui acvariul in bataia vantului :mrgreen: . Acolo este vorba de o sarcina distribuita uniform, pe cand la acvariu ai o sarcina care creste proportional cu adancimea apei, datorita presiunii acesteia. Plus ca rezemarea e pe 3 laturi...

Ar mai fi de mentionat ca tehnologia de astazi de fabricare a sticlei nu se mai face prin laminare (tragere) ci prin racire pe baie de aluminiu /staniol. Rezistenta obtinuta este mai mare datorita eliminarii tensiunilor interne in masa sticlei.

E totusi un indicator pentru estimarea rezistentei fundului acvariului. Pentru cei ce nu sunt familiarizati cu unitatile de masura 1daN=1kg.

Deasemenea merita mentionat ca in orice dimensionare se tine seama si de un factor de siguranta, in cazul sticlei se recomanda Fs=3 pentru a evita orice surprize neplacute... Valorile mentionate in tabel se impart cu Fs pentru dimensionare.

ANDREI.B
10-12-2009, 01:26
gasisem un site in care iti dadea grosimea sticlei in functie de dimensiunile acvariului. am incercat cu mai multe dimensiuni sa vad cam ce ar zice acel program. am observat ca cea mai importanta dimensiune in alegerea sticlei este data de inaltime, astfel: sticla de 4 pana in 30 cm, sticla de 5 pana in 35cm, 6 pana in 40 cm, 8 pana in 50, 10 pana in 60 iar de la 60 in sus celelalte grosimi. o sa incerc sa dau de acel site si o sa revin cu link-ul.

vio.guitar
10-12-2009, 13:21
uita-te aici: http://www.theaquatools.com/

gabimax
12-12-2009, 18:42
Eu zic, ca tabelul este totusi bun, pentru cei care var sa-si faca o idee daca acvariul lor rezista sau nu la greutatea apei pe care o sustine.
Pentru fund sarcina distribuita uniform, pentru laterale se poate aproxima calculand rezultanta triunghiului, aflata la 1/3 de baza, pe o fasie de 1 cm, sau 1 metru depinde in ce unitate de masura calculezi. Daca ce-ti da este mai mic decat rezistentele maxime admise din tabel, poti sa dormi linistit.
Am scris la prezentarea pozei tabelului ca 1dN=1Kg, 1 Kg=1litru de apa=0.8 litri benzina=0,9 litri motorina, etc.

Latty
19-12-2009, 09:35
am si eu un tabel care va poate ajuta

http://img130.imageshack.us/img130/9921/sticlajpg.th.png (http://img130.imageshack.us/i/sticlajpg.png/)

glasforex
27-12-2009, 09:19
care imi poate arata cu poze eventual desen diferite tipuri de intarituri fiabile pentru acvarii.

Multumesc!

src_x
05-01-2010, 20:23
din cate am citit eu aici, nu e nici o problema daca folosesc sticla de 6 mm la un acvariu de 70cm L x 35 cm h x 30 cm l ? sigur nu o sa imi faca "burta"?
precizez ca mai vreau sa lipesc in partea superioara, in inerior, pe foile de sticla din fata si din spate, o fasie de sticla sau plexiglass cu dimensiunile 65 x 2 x 0.6 cm care sa imi foloseasca drept suport pentru un capac care in fac din ceva plexi sau plastic... Aceste fasii pot sa imi foloseasca ca si intaritor?(intr-o mica masura)

kriss
05-01-2010, 22:47
e cat de cat ok sticla de 6mm pentru dimensiunile tale.
daca vrei un fel de intaritoare pune cate o fasie de sticla pe interior, si pe fata si pe spate, pe toata lungimea acvariului. plexi-ul e egal cu 0.

src_x
06-01-2010, 00:15
pai oricum fasia de sticla o pun perpendiculara pe foaia din fata, respectiv spate... deci cu partea de 6 mm o lipesc... sigur o sa tina ceva :mrgreen:

ANDREI.B
06-01-2010, 09:18
nu folosi plexic pentru intaritoare. o sa ai surpriza ca pe viitor sa se dezlipeasca.

src_x
06-01-2010, 11:08
ms ANDREI.B... nu o sa folosesc plexi pt intaritoare dar o sa-l folosesc pentru capac. oare daca pun neoanele deasupra de plexi astfel incat lumina sa "treaca prin capac" este bine? ii destul de eficient? ca mai am pesti care sar si mi-e frica sa nu-mi ude circuitele pe acolo... si stiti se se zice despre un bec incins stropit cu putina apa rece :lol: :lol:

vio.guitar
06-01-2010, 13:15
"plexi" pus peste acvariu mai reduce din lumina care vine de la becuri...
te-as sfatui sau sa pui sticla ca despartitor..are transparenta mai mare, sau sa-l lasi fara acoperamant ..dca ai neoane nu se intampla nimic daca se mai stropesc..(daca ai dulii rezistente la apa...)

src_x
06-01-2010, 14:32
atunci nu pun nimic peste acvariu...
inca ceva... un mm este prea mult sau prea putin daca las loc pentru silicon?

src_x
07-01-2010, 01:50
am facut un desen 3d si am facut siliconul de 1 mm... uitati-va cum ar arata:
http://lh4.ggpht.com/_AjSSGY21GxM/S0URfH2GfBI/AAAAAAAAAC0/ds-IUoRf0VI/s800/acvariu.jpg
am pus poza asta si pentru a va arata cum vreau sa lipesc sipcile de sticla pentru sprijinul capacului... ce parere aveti? maine cred ca dau comanda pentru sticla. as fi recunoscator daca mi-ati da cat mai multe sfaturi..

vio.guitar
07-01-2010, 13:09
nu prea am inteles cum vrei sa lipesti acvariul
daca il faci cu fundul intre laturi lasa 1-2 mm intre laturi...e deajung.
daca il faci cu laturile pe fund atunci pui silicon pe toata grosimea sticlei si mai acoperi si coltul dar acolo e mai mult de 1 mm sunt 5-10 mm.
fii mai explicit cum vrei sa faci..totusi sigur gasesti articole cum sa-ti lipesti acvariul..dar sfatul meu e macar sa te uiti la cineva care a mai facut, sau sa te ajute cineva la primul acvariu...altfel o sa-l mazgalesti de-l ia naiba..plus ca n-ai nici o garantie ca iti va tine si ca nu va ceda cand ti-e lumea mai draga...

src_x
07-01-2010, 14:27
o sa fac cu laturile lipite pe fund... dar nu am inteles unde o sa imi ramana 5-10 mm... si va rog sa puneti niste lincuri cu articole despre cum se lipeste un acvariu ca nu prea gasesc...oricum, vreau sa fac un fel de matrita din lemn sa pun inauntru si pe dinafara il prind cu prese...
apropo, la cei 6 mm ai mei, cat rebuie sa il tin in prese? sau dupa cate zile pot sa pun apa?

VladMuresan
14-01-2010, 15:22
In sfarsit am gasit si eu topicul cu grosimea sticlei :), deci dupa tabelele prezentate aici vreau sa fac un acvariu de 200x60x60 si dupa table miar trebui sticla de 12mm, acuma nu stiu daca imi permit sticla de 12 ma dar ce ziceti de sticla de 10mm pentru acvariu asta cu intariturile de rigoare.
La intarituraprezentata mai sus in desenu 3D as mai pune pe latime acelasi sistem de intaritor tot din sticla de 10mm si pe transversala inca 3 intaritoare, in plus as mai adauga si pe fund fasie dubla deci 20mm sticla la colturi pe latime. Nu stiu daca mam exprimat bine.
Astept pareri. Multumesc.

andreic
14-01-2010, 17:53
Eu, la 2m lungime NU as risca fara sticla de 15mm, nu uita ca vorbesti de 720l brut. In cazul in care vrei sa il faci din sticla de 10mm ii compatimesc pe vecinii tai. Ce vrei tu acolo este o bomba cu ceas.

kriss
14-01-2010, 19:34
sunt total de acord cu andreic.
fiecare face ce vrea, dar nu poti pune sticla de 10mm decat daca vrei sa fii sigur ca mai devreme sau mai tarziu va ceda.
sa nu mai vorbesc de faptul ca si inaltimea acvariului ii va scadea rezistenta. cu cat un acvariu e mai inalt cu atat riscul sa cedeze e mai mare daca nu e folosita sticla potrivita.
acum sper sa nu par rea dar... spui ca nu ai bani de sticla de 12mm... crezi ca vei avea bani de reparatiile ce vor trebui facute dupa ce iti va ceda acvariul? cred ca totusi ai iesi mai ieftin cu sticla de 12mm decat cu ce s-ar putea intampla daca iti cedeaza acvariul.

src_x
14-01-2010, 20:53
hai sa imi dau si eu cu parerea... daca tot vrei sa-l faci asa mare, ar fi bine sa folosesti un cadru metalic bide sudat :mrgreen: , eventual din jumatate in jumatate de metru o intaritura (tot metalica) sudata pe perpendicular cu lungimea acvariului atat sus cat si jos... sau daca vrei sa iti pui inca o laterala de 60 x 60 din sticla pe la mijlocul acvariului...
Uite ce as face eu in locul tau: uite-te la acvariul de mai sus... mi-am facut doua bucati... asa poti si tu sa iti faci mai multe acvarii la dimensiuni mai "normale", si atunci ai mai multe avantaje cum ar fi diversitate de specii de pesti, de plante, diferite tablouri vii, etc... in general satisfactia mai mare...si cred ca te-ar costa mai putin, mai usor de manevrat...
Si daca totusi ai acel loc potrivit pentru acvariul asta de care zici, poti sa pui doua acvarii de 100 X 60 X 60 cm "lipite" unul de celalalt... nu cred ca iti dai seama de la prima vedere ca sunt doua... singura problema e ca apare efectul de "oglinda" intre cele doua...

VladMuresan
14-01-2010, 21:20
De facut last face mult mai mare :)) daca ar fi dupa mine, ca vreau sa tin Astronotusi in el, mai multe acvari mici nu ma incanta :) si nu vreau sa tin numa o pereche :) vreau cel putin 2 perechi si fiind asa lung ar ajuta sa isi stabileasca un oarecare teritoriu :D
Am vorbit cu Dorin un baiat ce face acvari in arad si mio zis ca il face cu sticla de 12 la dimensiunile astea si imi da garantie 5 ani, am fost si la Prakiteker am gasit si grinde de lemn de 15*15 cm, apropo voi ce ziceti ar suporta 8 picioare de lemn facute din grinzile astea? :)

Dar acuma dupa niste masuratori.. :) dimensiunile vor fi umpic mai diferite adica 150l*80H*70latime. 840 litri brut. trebe sa refac calculele.

src_x
14-01-2010, 22:06
m-am confruntat si eu cu problema inaltimii... si mi s-a zis ca e cam mare... dar daca folosesti o sticla destul de groasa, eventual dubla, poate ca ar merge.. sa ne spui si noua la ce pret le faci...

kriss
14-01-2010, 22:34
eu te sfatuiesc sa nu depasesti 60cm inaltimea pentru ca scade rezistenta sticlei, nu e estetic si va fi incomod sa umbli in acvariu mai ales cand vrei sa plantezi ceva.
nu stiu ce sa-ti spun referitor la grinzi, dar comodele de acvariu se fac cu blat nu cu picioare, ca sa fie distribuita greutatea uniform. cu 8 picioare la greutatea acvariului tau ar fi o tragedie sa cedeze un picior.
eu mi-am facut comoda dupa modelul celor facute de jewel si pe langa faptul ca e estetica, e si foarte sigura.

VladMuresan
15-01-2010, 00:14
Nu cred ca pot sa pun plante cu astronotursi :) mio cerut 535 euro pt acvariu simplu, dar nu stiu inca trebuie sa vad cat ma costa daca il fac io maine o sa aflu pretu sticlei de 12.

VladMuresan
15-01-2010, 22:10
Cer o parere in legatura ce sau scris mai sus
Acvariu 160 luncine 70 latime 80 inatlime = 896 litri cu sticla 10mm
Fund dublu adica vine de 20mm
Intarituri din benzi de sticla de 10 de 5 cm latime si 4 straturi in fortma de "H" cum am incercat sa reprodu intrun program mai jos.

Cer parerea pentru sticla de 10mm pentru ca asta am gasit la 150 lei metru patrat in care ii inclusa si slefuirea si costurile sticlei asa sar ridica toata sticla pt acest acvariu la 850 de roni ce mis se pare foarte decent :)
Astept pareri.

IMAGINILE au fost facut la proportile care ar arata in realitate.
http://img17.imageshack.us/img17/9541/intaritoare.jpg (http://img17.imageshack.us/i/intaritoare.jpg/)

http://img694.imageshack.us/img694/2232/funddublu.jpg (http://img694.imageshack.us/i/funddublu.jpg/)

andreic
15-01-2010, 22:19
Sticla de 10mm la mai mult de 150x50x50, cam ca si un Juwel Rio nu este indicata. Mai gandeste-te si ce faci printre intaritoarele acela. NU, hotarat, mai ales ca vrei si pesti mari si astia au obiceiul sa trozneasca geamul cu ce pot prinde in gura. Inaltimea aceea de 80cm este uriasa, nu vei putea sa faci curat. In conseciinta nu este o idee fericita ca, la acel volum sa scazi sub sticla de 15mm. Apropo, stai la casa?

VladMuresan
15-01-2010, 22:43
Stau la bloc, ii nou construit.
Intaritoarele for fi lipite intre ele.
Filtrarea vreau sa o fac cu 3 filtre http://www.******.ro/produs_galerie.php?cod_produs=3560

Ai dreptate cu substratu sar putea sa miste pe acolo. Asa ca nu stiu inca cum am sa fac exact cu substratu , poate doar nisip fin (daca tot le place sa sape) iar pietrele vor fi peste 3-4 kile una> nu cred ca un Oscar de 30 cm poate o mute ori cat sar chinui oricum fara obiecte de le pot muta, incalzitor nu am nevoie temeperatura nu va creste de 28 si nu va scadea sub 24.Temperatura in apartament ii foarte constanta.

Rattle
16-01-2010, 00:34
Inaltimea mi se pare cam mare, nu stiu daca va rezista... la modul cum vrei sa faci, la partea superioara sunt suficienti 3 tiranti, pozitionati la 40, 80, 120cm de una din margini. Insa jos l-as face cu lateralele pe ultimul geam de fund, iar cel de mai sus incastrat intre laterale. Si mai bine cu ambele geamuri de fund intre laterale.

Un alt aspect pe care l-as sublinia este greutatea intregului acvariu, gol, evident ca la asa greutate va fi lipit pe pozitia finala, iar asta inseamna gandire cu premeditare, altfel orice adaugire/modificare va fi foarte dificila daca nu imposibila.

Deasemenea, ar mai fi si greutatea totala, de cel putin o tona... sper ca nu vrei s-o pui pe un planseu la etaj :mrgreen: ... mai ales ca probabilitatea unui cutremur in urmatorii ani este cu mult mai mare decat acum 5 ani :mrgreen:

VladMuresan
16-01-2010, 17:32
acvariul gol ar trebui sa fie undeva pe la 200 kile, cred ca 2 oameni pot sa il care ii cat un porc de 200kile :), usa unde stau are 80 cm talimea acvariu va i 72 cm

Rattle
16-01-2010, 23:28
Porcu' daca il scapi jos, nu se cunoaste la gust, acvariul insa... :mrgreen:

Eu zic sa faci un experiment relativ ieftin (daca n-ai probleme cu coloana ;) ) : ia doi saci de ciment in brate si vezi cum e...

Nicu Iuja
17-01-2010, 11:38
Nu cred ca mai gaseste saci de ciment la 50 kg. Oricum daca 100 kg e o nimica toata pentru o persoana, mai ales cand ridica un obiect fara manere atunci VladMuresan poate fi Nicu Vlad.

glasforex
17-01-2010, 17:35
@ Vlad Muresean - incearca acest site. Toate acvariile mele au fost construite dupa el. http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium
Cu cat urci mai mult in inaltime cu atat creste presiunea pe laterale.
Vezi treaba cu safy factorul si fa un "very safe". E mai bine sa poti dormi linistit. Si eu zic ca sub 15mm este un nu categoric la asa intaltime mare...
Cu intarituri nu m-as risca sa urc peste 55cm cu sticla de 10mm nici un cm !

Dar asta sunt eu...

Si eu fac maine un 160x40x45 cu sticla de 8mm si intarituri. Am vrut sa urc la 50cm inaltime dar fara avizul cuiva care se pricepe de aici de pe forum nu ma risc. Ce ziceti ?

ANDREI.B
17-01-2010, 21:17
este o inaltime foarte mare cea de 80. al meu are 70 cm si nu umblu prin el decat dupa ce mai scot din apa cel putin 15cm. nici nu vreu sa ma gandesc cum ar fi la 80 cm. daca tot vrei sa folosesti sticla de 10 alege dimensiunile ceva mai mici iar fundul il vei face cum a zis si @rattle (asa am si eu un acvariu).
@glassforex cam la aceleeasi dimensiuni ma gandesc si eu pentru un viitor acvariu de 150/40-45/50 tot din sticla de 8 . eu cred ca va rezista.

VladMuresan
18-01-2010, 19:46
Da, problema mea este ca sunt limitat de spatiu... :( incredibil ce mult conteaza 10 cm...
Dupa siteu asta un acvariu de 300 cm lungime x100 latime x60inaltime
are nevoie de sticla de 10 numa la un volum de 1800 litri.

Oricum ii util linku multumesc.

vio.guitar
19-01-2010, 11:19
eu zic sa nu te complici cu inaltimi asa mari...
fa-l linistit de 60 cm inaltime ..vei constata ca e foarte mare si asa...si asta cand va trebui sa umbli in partea jos pe laterala din spate...asta daca nu vrei sa iti iei ochelari de scafandru si sa faci scufundari de fiecare data cand trebuie sa-l cureti sau sa umbli la vre-un decor/planta ceva...
mai pune si faptul (deloc neglijabil..zic eu) ca nu prea se gaseste in comertul "normal" sticla mai groasa de 10.
cum spuneam un sfat ar fi sa-l faci de max 60 inaltime cu sticla de 10 si faci intaritoare longitudinale pe orizontala pe laturile mari...(vezi acvariul meu) pe masurate si nu vei avea curbura (cel putin neobservabila in milimetri)...
si construieste-l cu fundul intre laturi (nu cu laturile PE fund)...
gasesti detalii tot aici pe site...
daca nu ai loc in jurul lui, la dimensiunea care ti-am spus-o...iti trebuie 4 oameni sa-l poti manevra si pune pe pozitie...daca ai loc in jurul lui si in spate situatia devine putin mai usoara...
insa la dimensiunile propuse de tine...chiar trebuie sa ai loc in jurul si spatelel lui sa poti sa asezi fara probleme...
...reflecta mai bine...si 50 de kg e foarte mult pentru un om..pentru ca trebuie sa te porti foarte finut cu el...si NU ARE MANERE !...

VladMuresan
19-01-2010, 16:51
@...si construieste-l cu fundul intre laturi ...

Nici nu ma gandeam sa il fac altfel, pacat ca nu se vede mai bine in pozele ce leam pus mai sus ca asasunt puse :).

Da cred ca pana la urma de 60 il voi face inaltime , mai ramane problema usi :) cum il bag in apartament cred ca nu pot sa il fac mai lat de 80 :( dar partea bune este ca pot sa il fac si la 3metri lungime :).
Mai am 2-3 luni la dispozitie pana imi mai cresc astronotusi :). Am 7 astronotusi si 6 Octofasciatus care trebuie sa aiba spatiu in acel acvariu :) de asta trebuie sa fie foarte mare desi probabil voi ramane numa cu perechile alese de astronotus si C. Octofascitum dar pana sa ajunga acolo au nevoie de spatiu si apoi iarasi spatiu pentru sa iti stabileasca teritoriu :).


Cand ma voi muta la casa :) voi cumpara o piscina de aia de cauciuc de 5000 litri :). Numa problema este ca nu am sa ii vad prea bine.. :( in asa ceva :).

glasforex
20-01-2010, 16:03
care imi poate da niste poze cu diferite tipuri de intarituri. daca sunt pareri avizate vis-a-vis de care sunt mai eficiente va rog sa le postati.