PDA

View Full Version : ferma piscicola....cancuta78
12-12-2006, 11:46
Buna, sunt din slatina, olt si sunt noua pe acest forum. as vrea sa stiu pt inceput ce mi tb pt a mi infinta o ferma piscicola. I mi plac f mult pestii, tatal meu este pescar profesionist as vrea sa mi infintez o ferma piscicola.
unde as putea cititi , invata despre cresterea si ingrijirea p[estilor.
va multumesc!

ionutlatcan
12-12-2006, 12:54
cred ca in primul rand ar trebui sa te gandesti la potentialul tau financiar apoi la modalitatea de crestere.
chiar si 100 mp de luciu de apa implica cheltuieli mari, dar o ferma piscicola........ :mrgreen:

Gabii
12-12-2006, 13:52
Ooooh, ferma piscicola.. - suna bine!

Si eu imi doresc de vre-o 4 ani asa ceva... Am avut tratative pentru concesionarea unei balti.. da au esuat in 2 randuri. Prima data era prea mare spaga, a doua era vorba de o balta administrata de AJVPS si care de fapt ii expirase concesiunea, da intre timp a aparut o lege care incredinta balta respectiva regiei autonome Apele romane.. :evil: pt ca era intre Mures si digul de protectie... si deci nu am mai putut s afac nimic cu primaria locala..

In fine, pana la urma am renuntat - si mi-am escavat in curte un iaz de mici dimensiuni, adica 28m / 10 - 280 de metri de luciu de apa :lol: . Am avut ceva probleme inca d ela inceput cu balta.. .acum pare totul OK, am avut de-a face si cu boli si cu lipsa de oxigenare, suprapopulare etc. Momentan imi da impresia ca s-a stabilizat... Sunt curios cum o fi cand da inghetul :x

Apoi piticii mei de pe creier au facut pui.. si iarasi am mai escavat 2 transee in curte, plus transee pentru tevile de scurgere..

Pana acum ceva vreme aveam tot felul de idei crete- de la cresterea sturionilor pana la cresterea somonilor, pastravilor si alte chestii :lol: . Pana la urma am crescut vre-o cateva sute de mii de broaste de consum.. da am facut gresala in vara de a introduce un somn de 3 kile in balta- broastele au fost un deliciu pentru el. In 2 luni rar mai vedeam o broasca - doua pe ici pe colo..
Acum am sistat lucrarile pana in primavara, cand voi continua... Stiu exact care va fi destinatia, am renuntat la sturioni si somon sau alte chestii ciudate... Sa speram ca in vre-o 3 -4 ani o sa pot spune ca am facut o investitie buna :blackeye .

- Tu cum stai in Olt- peeey acolo aveti Oltul 8) . Asta e un avantaj da si un MARE DEZAVANTAJ!
Daca vrei o balta ca sa o faci pt pescuit sportiv- trebe muult luciu de apa, altfel dai kiks! Adica pescarii au unde se duce la Olt la pescuit, fara taxa. Trebe sa vii pe piata cu ceva iesit din comun ca sa atraga! Adica ori faci o balta de cateva hectare luciu de apa, plina cu crap de la trei kile in sus, - atunci va fi atractiva pentru pescarii profesionisti - ori o lasi balta, pt ca taranu de rand din zona aia nu vine la tine sa iti de asi taxa, ca sa prinda trei carasi pe care sa ii cantaresti la sfarsit si sa ii ceri si bani - cand e oltul aproape si cand sunt atatea baraje si balti naturale in zona unde poate sa se bage nestingherit cu plasa. Cunosc zona oltului destul de bine, mai ales intre Dragasani si Slatina :lol:
- Daca vrei sa faci o ferma sa cresti pesti ca sa ii valorifici- vezi ca e o mafie intreaga.. Intereseaza-te de cate aprobari ai nevoie.. .ca sa faci ceva legal, nu uita ca intram un UE si ca nu vei putea comercializa carne de peste pe piata daca nu indeplinesti anumite cerinte ale U.E! Deci trebe investitie cu bani multi!

Pentru pescuitul sportiv NU cred ca o sa se merite- vezi ca anul asta tocmai a aparut CEL MAI MARE LAC din tara odata cu iesirea din matca a dunarii.. 200 de hectare parca.. si e raiul pescarilor! Se pare ca anul ce vine am sa renunt la Delta si o sa merg cu cortul acolo...

Nu e de-ajuns sa-ti placa pestii...

Numai bine!

Laurentiu Craciunas
29-12-2006, 23:16
salut,

la ce specii de pesti te-ai gandit?

uite, tata are un lac (defapt sunt doua) cu crap romanesc, crap chinezesc (fitofag), cteno si caras - cartea pe care ti-o recomanda el este: Crasterea crapului (http://www.cartiagricole.ro/carti/15/Cresterea-crapului)

dipnoi
04-01-2007, 21:40
o ferma piscicola - in sens larg - inseamna unul sau mai multe bazine deservite de o sursa de apa si anexe in care cel putin sa-ti poti depozita furajul.

bazinul(le) trebuie sa fie pe un teren cit de cit fertil (cum nu multe amplasamente ale fermelor piscicole amenajate pina la 1990, sunt) astfel incit sa existe o productivitate naturala a bazinelor care sa furnizeze o parte din hrana pestilor - in cazul in care vei practica o piscicultura intensiva (adica o tehnologie in care urmaresti sa obtii o productie relativ mare de peste, pe baza hranei naturale si artificiale - furajul - deopotriva).

exista si sisteme de crestere superintensiva care permit cresterea unei mari biomase piscicole/unitatea de volum (pina la 5 t/ha, functie de virsta pestilor etc), hranirea este exclusiv artificiala. si dotarile care deservesc bazinele respective trebuie sa fie performante.

bazinul(le) poate fi un helesteu sau un iaz.

specia(le) de productie trebuie sa fie cu crestere relativ rapida, rezistenta, astfel incit in 1-3 ani sa obtii peste de consum (bun de livrat pe piata).
pescuitul sportiv pe acest luciu de apa reprezinta o sursa suplimentara de venit.
sistemele de policultura (cresterea mai multor specii de pesti care pot coabita, au aceeasi virsta si valorifica diferite verigi trofice, este recomandata).
da, speciile mentionate de drhyperlaur sunt cele mai des aplicate in sistemele de productie la noi. din motive lesne de inteles.

cheltuielile implicate in activitatea piscicola se refera la consumul de apa, furaje, ingrasaminte (pt simularea bazei trofice naturale), amendamente (pt dezinfectia/tamponarea apei si a solului), energie (necesara antrenarii pompelor care, de regula alimenteaza bazinele; exista probabil si amplasamente piscicole cu alimentare/evacuare gravitationala a apei; trebuie avut in vedere ca in zilele caniculare precum si in perioada de inghet, se asigura un debit de primenire a apei in helesteu: la 24 ore sau 3,6 -12 zile, functie de conditii climatice sau ... sursa bibliografica; un monitoring al apei te ajuta in adoptarea masurilor adecvate). si alte cheltuieli ;) .

cred ca activitatea piscicola de acest gen necesita o pregatire prealabila. exista la noi, deja, firme care acorda consultanta in acvacultura.