PDA

View Full Version : cele mai bune tevi pentru instalatiiCalin
15-11-2008, 17:03
Buna.
De curand la mine in casa s-a luat decizia sa se schimbe toate tevile deoarece in urma fisurarii pexalului instalatia a inceput sa planga...la fel si vecinu.
Oscilam intre cupru si polipropilena.
Din ce am citit cuprul ar avea o oarecare toxicitate datorita oxidarii, in plus se poate fisura la imbinari.
In acelasi timp polipropilena e destul de groasa si inestetica, si problema ar fi tot la imbinari.
Vreau sa stiu din experienta voastra, care e cea mai indicata teava pentru instalatii de apartament.

andreic
15-11-2008, 19:27
Polipropilena, fara discutie. Daca este de calitate, nu exista probleme cu lipiturile. De asemenea pierderea calorica pe traseu este mult mai mica decat in cazul pexalului, cuprului, etc. Eu am instalatia de apa rece/calda/incalzire din ppr din 2002 si sunt foarte multumit de ea.

Nicolae Paun
15-11-2008, 21:11
Producatorii spun ca polipropilena este garantata 100 de ani,la fel si cuprul
-polipropilena:
---avantaje:ieftina,nu se depun reziduri pe ea,rezistenta in timp,ideala pentru lucrarile in pardoseala si coloane de apa rece menajera,nontoxica,raspunde mai bine la temperaturi joase decat cuprul
---dezavantaje:coeficient mare de dilatare la cald,la rece devine casanta,foarte inestetica la lucrarile aparente,nu prea suporta presiuni mai mari de 10 bari(asta in functie de producator)

Cuprul
---avantaje:rezistenta in timp(tot 100 de ani),foarte estetica la lucrari aparente,nu se depun reziduri pe ea,mai putin calcarul care adera in timp,coeficientul mic de dilatare,suporta presiuni mai mari decat PPR,ideala la instalatiile de termoficare si apa calda.
--dezavantaje:costuri mai ridicate(circa 60% fata de PPR),toxica,coeficient transfer termic mare

fishdisease
15-11-2008, 21:32
Despre toxicitatea cuprului din tevi:
"Copper pipes. Another source of copper is drinking water that remained in copper water pipes, or copper added to your water supply. During a recent dry summer, several Oregon cities added copper sulfate to their reservoirs to reduce algae growth. Accident and disease rates increased."
Adica: o alta sursa de cupru este apa de baut care ramane in conductele de apa sau aditia de cupru in rezervele de apa. In timpul verii recente uscate, unele orasele din Oregon au introdus sulfat de cupru in rezervoarele lor pentru a reduce cresterea algelor. A crescut rata accidentelor si bolilor.
Deci, acest paragraf, preluat de aici: http://www.drlwilson.com/articles/copper_toxicity_syndrome.htm (aproape totul despre cupru) recunoaste ca acest cupru, din conducte, are un potential toxic ptr utilizatorul de apa. Dar, in acelasi articol se zice: Other sources of copper are ... copper intra-uterine devices and birth control pills. Alte surse de Cu: cuprul din dispozitivele intra-uterine (sterilete) si din pilulele de control a sarcinii.... :mrgreen: Da-o dracu'....chiar acolo se poate ajunge cu exagerarile???Ptr ca tot in acest articol se zice: Refined food diets are low in copper in many cases....adica, o dieta alimentara rafinata (ca cea existenta la ora actuala in lume) este, in multe cazuri, saraca in cupru. Deci, practic, alimentatia noastra saraca in Cu si consumul de cupru odata cu apa de baut din acele tevi echilibreaza balanta! Adica asigura exact necesarul de Cu a organismului, fenomenele de intocicatie, la om, fiind totusi foarte rare si mai mult urmare a unor accidente.
Personal prefer sa beau apa din conducte de cupru si sa impun steriletu pe piata....sper sa ajung la 60-70 de ani in conditiile astea :lol:
Mai mult, estetica unei instalatii din Cu, chiar cu 60% mai scumpa ca a tevilor de plastic este incomparabil superioara!!!

Nicolae Paun
15-11-2008, 21:50
Si eu sunt pro cupru,defapt instalatia mea de apa rece-calda este din cupru.

Daniel
16-11-2008, 00:06
Cupru.
Nu plesnesc imbinarile.
Treaba cu garantia de 100 ani nu e doar marketing.
Mai e un lucru: pe interiorul tevilor se formeaza in timp un strat superficial de oxid+diverse saruri. Acest strat ajuta la prelungirea vietii oricarui obiect din cupru sau aliaj pe baza de cupru.

andreic
16-11-2008, 08:49
Dar la ppr, de cate ori ati vazut pleznite imbinarile? MA refer aici, la cazul cand se foloseste ppr de calitate si cel ce face lucrarea stie ce are de facut. Inca ceva, de unde gasesti presiuni mai mari de 10barr in instalatiile noastre ca sa fie pericol. Din cate stiu eu, presiunea pe instalatiile de apa rece/calda/incalzire(aici exista un ppr special cu insertie metalica si transfer termic neglijabil) nu depaseste 3 barr.

Nicolae Paun
16-11-2008, 09:33
In privinta presiunii te-as putea contrazice.Presiunea de pe instalatii difera de la cartier la cartier.O sa-ti prezint cateva cartiere de care am eu cunostinta
Tineretului=5 bari
Piata muncii=4 bari
Rahova=3 bari
Militari=3-6 bari
Sunt deasemenea blocuri in Bucuresti care poseda o instalatie proprie de alimentare(pompe,vas tampon),alimentate din retea,asta din cauza colmatarii tevilor,iar ca sa ajunga apa si la ultimul nivel,pompele sunt reglate sa functineze la 7-8 bari.
In cazul retelei de termoficare situatia se schimba putin,in mod normal ar trebui sa intalnim pe tur o presiune intre 4-5 bari si pe retur intre 2-3 bari,dar avand in vedere ca suntem in Romania,am intalnit cazuri in care presiunea a crescut accidental la 12 bari si de aici trageti voi concluziile.


Nu am vazut imbinari plesnite la PPR dar am vazut imbinari oburate,la cupru am vazut imbinari plesnite dar in ambele cazuri se discuta de experienta constructorului.
Aceste 2 tipuri de materiale de constructie in instalatii sunt alese in functie de natura lucrarii.

Daniel
16-11-2008, 10:26
Uitati un lucru: Calin va avea de refacut instalatia de la centrala termica de apartament (deci presiunea de lucru pe circuitul primar nu va depasi 1,8 bari). Singurele probleme i le-ar putea pune tevile de pe circuitul secundar (apa calda) si alimentarea cu apa rece a centralei, unde presiunea este variabila. Ca sa rezolv partial aceasta problema, mai bine zis pentru a preveni cresterea accidentala a presiunii in retea, am montat un reductor de presiune dotat cu manometru la iesirea dijn apometru.
Mai e ceva: toata instalatia termica (circuitul primar al centralei) va fi in casa, deci treaba cu transferul termic ridicat al tevilor de cupru va constitui un avantaj, deoarece instalatia termica va juca in acest caz si rolul unui element de calorifer suplimentar.

savutzu
16-11-2008, 10:42
Vara aceasta ne-am refacut si noi compet toata instalatia din apartament si am folosit PPR de cea mai buna calitate pentru apa potabila si cupru pentru incalzire.

Sugestia mea este sa mergi pe aceasi metoda pentru ca in toata perioada renovarilor am profitat de experienta bogata a instalatorului si l-am intrebat diverse lucruri si m-am cultivat putin si in domeniul acesta al instalatiilor sanitare.

PPR-ul de calitate poate fi recunoscut destul de usor si dupa culoare, cel verde fiind in general cel de calitate, pe acesta fiind inscriptionate si caracteristicile materialului. Chiar daca pretul este poate cu 50% mai mare este de dorit sa apelezi la acesta deoarece iti ofera ganrantia ca nu vei avea probleme pe o perioada mai indelungata chiar daca vor aparea ceva probleme pe instalatie deoarece mi se pare ca pe teava scria ca rezista la 30 bari timp de mai multi ani ceea ce nu este cazul...

bozzo
16-11-2008, 13:53
Execut si proiectez instalatii de incalzire, sanitare si climatizare de 6 ani.
Daca le montezi vizibil recomand cupru(mult mai estetic si se poate vopsi in culoara camerei), daca le ingropi PPRAL izolate. Rezistenta in timp depinde si de meseriasul care executa lucrarea. Numai bine si spor la treaba.

keNsei
16-11-2008, 19:16
De asemenea pierderea calorica pe traseu este mult mai mica decat in cazul pexalului, cuprului, etc.

...toata instalatia termica (circuitul primar al centralei) va fi in casa, deci treaba cu transferul termic ridicat al tevilor de cupru va constitui un avantaj, deoarece instalatia termica va juca in acest caz si rolul unui element de calorifer suplimentar.

Exact !!!

In plus va asigur ca pe circuitul de apa calda in sistemul centralizat din Bucuresti pot aparea accidental presiuni mai mari de 6 barr (chiar si 10). ;)

Nicolae Paun
16-11-2008, 19:20
Calin tata,daca iti refaci instalatia in casa,atunci baga cupru.

iulik
16-11-2008, 21:02
da,cuprul este superior.eu am la instalatia de la centrala.PPR-ul nu prea imi place.mai ales la imbinarile cu coturi+altele. dar cica exista teava de cupru speciala pentru apa potabila. la contactul dintre apa si teava nefind cupru.este alt material.
ps:am cateva tevi ramase de la centrala,intregi nu bucati.cam 3m lungime.daca le vrea cineva,dati-mi mesaj

Calin
23-11-2008, 01:13
Multmesc pentru sfaturi.
Cred ca intr-adevar cea mai buna solutie e sa fie cupru pentru circuitul de incalzire si PPR pentru apa potabila (care si asa nu are un traseu prea lung...cam 4 metri).